Hon maler ner sina rester
Marie-Louise Udde på Brännkyrkagatan på Södermalm sätter på vattnet och petar ned ett päronskrutt i ett 6-7 centimeter stort hål i diskhon med diskborsten.
Sedan trycker hon på knappen som sätter i gång den lilla centrifugliknande burken som finns under diskhon och som ser till att päronet finfördelas och åker ned i avloppet. Efter 15 sekunder är det klart.
–Vi använder kvarnen varje dag och det är skönt att bli av med matrester direkt. Jag är väldigt nöjd, säger hon.
–Det känns som att allt knöts ihop med kvarnen, säger hon.
–I början var jag också lite rädd för att barnen skulle stoppa ned fingrarna i hålet men rädslan har försvunnit när jag insåg att det inte finns några knivar i kvarnen, säger hon.
–Det gör att lägenheten känns modern och att vi fick något mer än bara nya tapeter och ommålat, säger Marie Louise Udde.
–Med avfallskvarnar får vi mer råvara för att tillverka biogas i Stockholm i stället för att som nu köpa det från till exempel Västerås, samtidigt minskar soptransporterna, säger han.
–Vi frågar alltid dem innan vi sätter in avfallskvarnar, säger Björn Ljung.
Stockholmshem installerar avfallskvarnar i nyproduktion men även i vissa gamla lägenheter vid renovering och ombyggnation.
De flesta matrester kan slängas i avfallskvarnen, undantag är till exempel kotlettben, fiskskinn eller stora mängder fett. Hyran hos hyresgästerna som får avfallskvarn höjs inte.