Annons

Hyresåret 2013 i Dalarna

Dalarna hemhyra.se/dalarna tittar i backspegeln på nyhetsåret som gått. Där ser vi hyresnämnden, hyresförhandlingar, invigda lokaler och fester. Bland annat. Häng med!
, , , , , , , , , , ,

I januari skriver Hem & Hyra bland annat om att hyresgästerna på Hagagården i Borlänge får tillbaka det de betalat för mycket i hyra. Hyresvärden, kommunala Tunabyggen, har felaktigt tagit ut hyra även för de gemensamma lokalerna.

I slutet av februari invigs Bunkern i bostadsområdet Rödmyren i Mora. Här ska barn och tonåringar kunna spela spel, se på film och spela bordtennis. Namnet kommer av att lokalen är ett före detta skyddsrum.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Historien om Rivella och deras fastigheter i Krylbo och Karlbo löper över hela året. I mars håller hyresnämnden sin förhandling på plats. Hyresgästföreningens jurist, Fastighetsägarnas representant och nämndens ledamöter tittar på fönster, tvättstugor och på hur snöröjningen fungerar. Rivella vinner i hyresnämnden och får denna gång fortsätta att förvalta sina fastigheter.

Bland nyheterna i april väljer vi Lisselhagen i Borlänge. Det är ett nybyggt område som Tunabyggen bygger och som kommer att få rekordhöga hyror. Hyresgästföreningen protesterar och lämnar förhandlingarna.

I maj får hyresgästerna på Källgatan i Kvarnsveden goda nyheter. Deras hyresvärd har höjt hyran utan att förhandla och måste nu betala tillbaka det hyresgästerna betalat för mycket i hyra.

Annons
Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Hyresgästerna på Bullermyren i Borlänge smygstartar midsommarfirandet 20 juni. Hoppborg, dans och mat är något av allt som står på programmet. 

Hela centrum spärras av i mitten av juli och hyresgästerna måste flytta hals över huvud när det under grävarbeten i centrala Borlänge upptäcks att grannfastighetens grund spruckit. Fotograf Henrik Hansson, som jobbat i lokaler i fastigheten, tar bilder från ovan.

Det fantastiska sommarvädret lockar rekordmånga till Familjedagen i augusti i Säterdalen. Hyresgästföreningen är en av arrangörerna och som vanligt är djuren populära. Både de riktigt små och de jättelika på två ben.

Läs ocksåHyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”Erik Elmgren, Hyresgästföreningen,

Sommaren ger också de hyresgäster som vattnar flitigt ovanligt prunkande balkonger och uteplatser. I september skriver Hem & Hyra om pristagarna i blomstertävlingen i Ludvika. (Tidigare på sommaren skriver vi också om tävlingen i Hedemora.)

I oktober hävs den tvångsförvaltning av Rivellas fastigheter i Krylbo och Karlbo som gällt sedan juni. De nya ägarna Waterhouse är glada och firar med att byta skyltar och marknadsföra namnet Nya Byn. Ett par veckor senare hinner dock det kommunala bostadsföretaget Gamla Byn före Rivella till bolagsverket och registerar namnet som sitt.

Annons

Julen är en tuff helg för de många som lever på och under marginalerna. I november berättar frälsningssoldat Christina Brodin Johansson i Falun om att de som söker hennes hjälp alltid är hyresgäster. ”De som har ett hus äger ju något, det gör inte hyresgästerna”, säger hon bland annat.

Hyreslagen är benhård. Med hjälp av statistik från Kronofogden påminner Hem & Hyran i december om vikten av att en betalar sin hyra i tid.

Läs också Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.