HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäst protesterade mot renovering – får behålla toan

Vadstena En hyresgäst i Vadstena protesterade mot att värden vill renovera hans lägenhet i samband med stambyte. Nu slipper han hyreshöjning under de första månaderna.

Kommunägda hyresvärden Vadstena fastighets AB genomför successivt stambyten i sitt bestånd. I samband med det renoveras badrummen med bland annat nytt kakel och klinkers, handfat och badrumsskåp. Eftersom det innebär en standardhöjning höjs också hyran med 330 kronor i månaden, enligt en överenskommelse mellan VFAB och Hyresgästföreningen. För att få genomföra åtgärderna behöver värden få ett godkännande från berörda hyresgäster.

Det har man också fått från 86 hyresgäster som hittills fått renoverat i det aktuella bostadsområdet. Men en hyresgäst sa nej. Han menar att det är onödigt och slöseri med resurser att byta ut badrumsinredning som det inte är något fel på. Han ville inte heller gå med på att betala den medföljande hyreshöjningen och har framfört oro för att hans hälsa kan påverkas negativt av renoveringen.

Läs ocksåTre av tjugo kommuner i norra Skåne saknar lokal hyresgästförening

VFAB ansökte hos hyresnämnden om att ändå få genomföra åtgärderna. När nämnden tog upp ärendet blev resultatet en uppgörelse i godo. Genom att låta bli att installera en elektrisk handdukstork blir hyreshöjningen lägre, 310 kronor i månaden. Höjningen ska inte heller träda i kraft förrän nio månader efter att arbetena avslutats. VFAB lovar också att nuvarande toalett och handfat ska återanvändas om det är tekniskt möjligt.

Under renoveringstiden på fem till sex veckor ska hyresgästen erbjudas en ersättningslägenhet men fortfarande ha tillgång till sin ordinarie bostad under kvällstid när inget arbete pågår där.

Läs också Böteshot från Victoria Park kan vara olagligt VFAB: "Ett bakslag för Vadstena" Domstol stoppar nybygge vid Asylen i Vadstena Tusentals stambyten i pipeline

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.