HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster förbjuds betala hyra till värd

Nyheter Banken kräver 52 miljoner av värden på Fredriksdal i Helsingborg. Nu måste hyresgästerna betala hyran direkt till kronofogden.

Hyresgästerna på Lägervägen vid Vattentornet på Fredriksdal har fått ett brev från kronofogden med uppmaningen att hädanefter ska hyran betalas till en syssloman. En sådan har kronofogden, efter en ansökan från en bank, beslutat att tillsätta. Sysslomannens uppgift är att ta hand om hyror­, betala räkningar och redovisa till kronofogden. Hyresgästerna förbjuds att betala till någon annan. Syftet är att få in pengar, och att de inte försvinner någon annanstans, under tiden som en kommande trolig försäljning går igenom. Fastigheten är utmätt.

Enligt sysslomannen, advokat Johan Lövrup, ligger ansvaret för lägenheterna fortfarande på fastighetsägaren. Men uppstår problem med den kontakten är det till honom som hyresgästerna får vända sig.
–  Så får vi försöka lösa det mest akuta. Jag tar emot sådana samtal varje dag, säger han.

Läs ocksåHyresgästföreningen som går mot trenden

Bakgrunden är att ett av fastighetsägaren Thomas Olsgårdens bolag TYOU Management har försatts i konkurs och banken FS Finas kräver bolaget på närmare 52 miljoner kronor. Olsgårdens bolag Hyreshem i Helsingborg AB äger fastigheten Ridskolan 3, med cirka 80 lägenheter och 130 studentboenden.

Beslutet om att en syssloman tar över en fastighets ekonomi är idag ovanligt. Enligt kronofogden kunde det hända på 1990-talet efter tvivelaktiga fastighetsaffärer där ägarna försvann.
– Då var det ganska vanligt, idag är det ovanligt, säger Sven Månsson vid försäljningsteamet kronofogden Helsingborg.

Beslutet har överklagats till hovrätten för Skåne och Blekinge i början av veckan. Hem & Hyra har försökt nå Thomas Olsgården för en kommentar utan att lyckas. Enligt hans advokat i ärendet John Goldie finns det flera orsaker till överklagandet. Han vill dock inte kommentera dem muntligt.
– Det kan jag inte göra, det ingår inte i mitt uppdrag, säger han.

Läs ocksåKvinnlig mötesplats satsar vidare i Helsingborg

I överklagandet skriver han bland annat att det inte finns skäl till ett interimistiskt förordnande av syssloman, det vill säga att beslutet har tagits omgående utan att de fick en chans att yttra sig. Det framgår inte i några handlingar att beslutet brådskar, och någon risk för vanvård av fastigheterna finns inte, menar han.

Enligt förvaltarberättelsen i TYOU Management-konkursen, som nyligen blev klar, finns det många frågetecken och tvivelaktigheter kring Thomas Olsgårdens 20-tal bolag. Flera har försatts i konkurs, de har bytt namn flera gånger och pengar och värden har förts över vid olika tidpunkter. Konkursförvaltaren har nu lämnat över sin förvaltarberättelse till ekobrottsmyndigheten i Malmö som får bedöma om en brottsutredning är aktuell.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om fastigheten som benämns Ridskolan 3, bland annat att många vräks därifrån. Idag har flera myndigheter koll på den. Miljöförvaltningen har varit där och bland annat  inspekterat husets fasader, likaså stadsbyggnadsförvaltningen. Också Hyresgästföreningen har varit där eftersom fastighetsägaren vill ha en hyreshöjning. Något som Hyresgästföreningen sagt nej till.

Läs ocksåHöga hyror på Fredriksdal

Läs också:

Det övergivna bostadsområdet

Fem konkurser på två år för fastighetsägare i Helsingborg

Omskriven värd får inte köpa tomt

26 grader i lägenheten trots öppna fönster

Läs också 17 hyresgäster får jobb via Rikshem Myndigheterna synade adress på Sofielund

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.