HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgästerna måste flytta – råtthuset ska säljas

Helsingborg Hyresgästerna på Hövitsmansgatan i Helsingborg är snart bostadslösa. Den 20 april auktioneras det pampiga men brandfarliga och eftersatta huset ut av Kronofogden.
Foto: Gry Ellebjerg
Den 20 mars auktionerar Kronofogden ut fastigheten på Hövitsmansgatan till högstbjudande. Har inte hyresgästerna flyttat innan dess faller det på den nya ägaren att avgöra hyresgästernas framtid.

Hur många personer som faktiskt bor i huset på Hövitsmanstagan är oklart. Men i mitten av februari var 31 personer skrivna på adressen. Enligt Skatteverkets papper har samtliga personer, utom fastighetsägaren själv som även han är skriven på adressen, utländska namn. Den äldsta hyresgästen är 65 år och den yngsta fyller i dagarna sju år. De allra flesta är unga män födda på 80- eller 90-talet.

Den ståtliga villan i centrala Helsingborg blev först känd för allmänheten genom att råttor levde rövare både i och utanför det eftersatta huset på den fina adressen. Sedan dess har skandalerna avlöst varandra. Varken uthyrningsförbud, vitesförelägganden eller strypta bidrag till de boende har kunnat få stopp på den olagliga uthyrningen. Men nu verkar historien få ett slut.

Läs ocksåHerrgårdsägarna fick inte slänga ut barnfamiljen – får nöja sig med 400 kvadratmeter Ett litet barn packar upp sina leksaker ur en flyttlåda.

– Den 20 april klockan tio kommer vi att sälja fastigheten. Fastighetsägaren har överklagat beslutet men en överklagan hindrar oss inte från att genomföra försäljningen, säger Fredrik Lugnmark, teamchef vid Kronofogdens verkställningsenhet.

Enligt Kronofogden är en försäljning av fastigheten, som tros ha ett marknadsvärde på cirka tio miljoner kronor, det enda sättet att få in den vitesskuld som fastighetsägaren har dragit på sig genom att konsekvent trotsa räddningstjänstens uthyrningsförbud.

Annons

– Vi har tittat på andra lösningar eftersom personen i fråga äger fler fastigheter men i dessa hus finns inget övervärde, säger Fredrik Lugnmark.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Vad som händer med de personer som bor i fastigheten är upp till den nya fastighetsägaren att avgöra.

– Om inte hyresvärden har tömt huset innan försäljning blir det den nya ägaren som kommer fatta beslut om en eventuell avhysning av hyresgäster, säger Fredrik Lugnmark och berättar att det inte borde vara några problem att tömma fastigheten eftersom det endast handlar om korta hyreskontrakt och fastigheten dessutom är förlagd med uthyrningsförbud.

Uppdatering: Fastighetsägaren har fått en månads anstånd. Kronofogdens försäljning skjuts upp och istället ska fastigheten säljas via en mäklare. Om inte fastigheten har sålts under april månad tar Kronofogden över försäljningen igen och går då ut med en exekutiv auktion på nytt. Helsingborgs Dagblad har skrivit om den stundande försäljningen här.

Annons
Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

 

 

Fakta: Hövitsmansgatan 4

I mars 2015 förbjöd räddningstjänsten fastighetsägaren att hyra ut enskilda rum i fastighetens lägenheter eftersom byggnaden ansågs vara brandfarlig. Det beslutades även om ett löpande vite på 120 000 kronor i månaden så länge uthyrningen inte upphörde.

Fastighetsägaren ansåg att uthyrningsförbudet var orätt och överklagade beslutet. I ett flersidigt dokument till förvaltningsrätten skriver fastighetsägaren ”De skulle gått på mig när jag var ung och kunnat göra någonting. Jag är för gammal nu, får bara en månad på mig att ställa om en fastighet som varit i bruk under 50 år. Är jag en bov. Behöver jag en advokat? Dömd av allmänheten”.

Under sommaren samma år blev huset rikskänt på grund av den råttinvasion som pågick i fastigheten.

När uthyrningsförbudet inte gav något resultat vände sig räddningstjänsten till kommunen och Försäkringskassan för att genom strypta bidrag till de boende få stopp på uthyrningen.

Hyresgästerna i fastigheten upplevde att de hamnat i kläm. Mohamed uppgav till Hem & Hyra att han skulle ha flyttat för länge sedan om han hade haft något alternativ.

I mitten av februari slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att räddningstjänstens beslut om uthyrningsförbud skulle gälla. Därmed kunde fastighetsägaren inte längre överklaga beslutet.

Läs också Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Saneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.