Annons

Boende i utdömt hus får ingen bostadsersättning

Helsingborg Hem och Hyra har tidigare skrivit om det brandfarliga och utdömda huset i centrala Helsingborg. Nu kartlägger Försäkringskassan hur många av hyresgästerna som får bostadsersättning och drar in bidraget.
Foto: Gry Ellebjerg
Redan i mars 2015 förbjöd räddningstjänsten fastighetsägaren att hyra ut enskilda rum i fastighetens lägenheter eftersom byggnaden ansågs vara brandfarlig. Nu ska Försäkringskassan kartlägga om några av de hyresgäster som fortfarande bor kvar i huset, trots förbudet, har bostadsersättning.

Redan i somras meddelade Försäkringskassan att de boende i det omtalade huset på Hövitsmansgatan i centrala Helsingborg riskerade att förlora sin bostadsersättning. Efter att Högsta förvaltningsdomstolen nyligen slog fast att räddningstjänstens uthyrningsförbud gäller väljer Försäkringskassan att agera.
– Vi har tagit del av beslutet och utifrån det går vi nu in i de enskilda fallen för att se om någon av de som idag bor på adressen får bostadsersättning, säger Helena Mathisson, enhetschef vid Försäkringskassan.

I nuläget kan Helena Mathisson inte svara på hur många som berörs av beslutet och inte heller vilka summor det handlar om.
– Vi går igenom det hela nu och vet ännu inte om det bor någon i fastigheten som får bidrag av oss. Hur mycket personerna får i bidrag varierar från fall till fall.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Visar det sig att det finns hyresgäster i huset som får bostadsersättning kommer Försäkringskassan att skicka ut ett brev till de berörda personerna.

Vid Hem & Hyras granskning visade det sig att 31 personer är skrivna på adressen.

Annons
Fakta: Bostadsersättning

Den som är ny i Sverige kan få etableringsersättning när du har en etableringsplan hos Arbetsförmedlingen. Om du bor ensam kan du även få bostadsersättning.

Bostadsersättningen är lika mycket som hyran minus 1 800 kronor. Du kan inte få bostadsersättning för den hyra som överstiger 5 700 kronor. Du kan som mest få 3 900 kronor i ersättning.

Källa: Försäkringskassan

Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.