HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Råtthusets uthyrningsförbud står fast

Helsingborg En mångårig rättslig kamp för att få bort hyresgästerna från den brandfarliga fastigheten på Hövitsmansgatan tycks vara över. Högsta instans har sagt sitt och räddningstjänstens uthyrningsförbud gäller.
Foto: Gry Ellebjerg

Turerna kring skandalfastigheten på Hövitsmansgatan i centrala Helsingborg har varit många. Huset blev bland annat rikskänt när filmer på  stora råttor som sprang runt på gården och upp på balkonger spreds i media. Redan i mars 2015 förbjöd räddningstjänsten fastighetsägaren att hyra ut enskilda rum i fastighetens lägenheter eftersom byggnaden ansågs vara brandfarlig. Det beslutades även om ett löpande vite på 120 000 kronor i månaden så länge uthyrningen inte upphörde.

Värden ansåg att beslutet var felaktigt och har sedan dess överklagat ärendet fyra gånger. Men i förra veckan tog det stopp. Högsta förvaltningsdomstolen har sagt sitt och därmed gäller räddningstjänstens beslut.
– Det är det här beslutet vi har väntat på. Vi vill inget annat än att få stopp på det här ärendet, säger Johan Hedin, brandingenjör vid räddningstjänsten i nordvästra Skåne.

Läs ocksåHyresgäster i kläm när fastighet döms ut

Hur ska ni gå vidare nu?
– Så fort vi har beslutet i vår hand ska vi prata med en jurist för att dra igång en rättsutredning. Vi vill helt enkelt undersöka om det finns någon som kan hjälpa oss att verkställa beslutet, säger han och berättar att trots att värden har ett viteskrav på över två miljoner kronor hängande över sig hyr han fortfarande ut rum i fastigheten.

Annons

Enligt skatteverket är 30 personer skrivna på adressen. Och enligt Johan Hedin ser hyresförhållandena i stort sett likadana ut i dag som för två år sedan.
– Vi besöker fastigheten en gång i månaden och har inte märkt av att värden har gjort något åt brandsäkerheten. Det ser ut på samma sätt som första gången vi besökte adressen och vi möter fortfarande hyresgäster under våra besök, säger han.

Vad beslutet innebär för de personer som bor i huset idag är oklart. Många av de boende är beroende av bidrag för att klara sitt uppehälle. Sedan tidigare har Arbetsmarknadsförvaltningen i Helsingborg strypt sina bidrag till personer som bor i fastigheten. Försäkringskassan har tidigare uppgett att de kan komma att dra in bostadsersättningen för personer som bor kvar i det utdömda huset men att de väntar på det slutgiltiga beslutet.

Annons
Läs ocksåSlutar inte hyra ut – får betala 240 000 kronor
Läs också Här har råttorna tagit över Sandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat" Gert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.