Annons

Rekordhöjningen inte tillräcklig – Jacobs hyra höjs en andra gång: ”För jävligt”

Malmö Årets rekordhöjning räcker inte för Malmös hyresjättar som vill ha ännu mer. Hyresgästföreningen säger nej men fyra värdar väljer nu att runda systemet och höja hyrorna ändå. ”Deras agerande är skamligt”, säger hyresgästen Jacob Falck, som oroar sig för sin ekonomi.
Hyresgästen Jacob Falck och en pengahög.
Foto: Privat
Jacob Falck får en andra hyreshöjning i år.

Malmös hyresgäster fick en av årets högsta hyreshöjningar i landet med 5 procent. Men sju privata hyresjättar vill ha mer. I ett unikt andra påkallande har de krävt ytterligare 2 procent. Men Hyresgästföreningen har sagt nej, vilket Hem & Hyra har berättat om.

Nu genomför flera värdar ändå en andra höjning, med 1,75 procent. Det innebär att tusentals hyresgäster i Malmö får en total höjning i år på 6,75 procent, en ny toppnotering i landet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag tycker det är rent ut sagt för jävligt.

Jacob Falck bor hos Heimstaden och är en av de drabbade.

– Deras agerande är skamligt. Särskilt med tanke på hur eftersatt underhållet är.

Läs ocksåChockbesked för Malmös hyresgäster – stora privatvärdar vill höja hyrorna ännu merMalmö, pengar och Olof Andersson, vd Trianon.

Han har reagerat på utskicket från hyresvärden med beskedet om att de höjer hyran trots att den inte är förhandlad med Hyresgästföreningen. Den som väljer att fortsätta betala den gamla hyran kan ”i ett första skede” inte bli uppsagd, står det i brevet.

– Men sedan då? Vad kan hända i ett andra skede? Jag tycker det känns hotfullt, säger han.

Heimstaden höjer hyran en andra gång

Heimstaden försvarar den extra hyreshöjningen med att det råder särskilda omständigheter.

– Vi lever i en exceptionell tid. Det är många som har det tufft och utmanande. Idag kan man vara tacksam över att vara hyresgäst. Många bostadsrättsföreningar har fått höja avgifterna med 40 procent, säger Patrik Hall, senior rådgivare och tidigare vd på Heimstaden.

Patrik Hall senior rådgivare Heimstaden
Patrik Hall, senior rådgivare på Heimstaden.

Vad riskerar den hyresgäst som fortsätter betala den gamla hyran?

– Vi kommer att vända oss till hyresnämnden och det man riskerar är en retroaktiv höjning om hyresnämnden fastställer den nya nivån. Sedan kan man också få en ännu högre höjning.

Annons
Läs ocksåÅrhundradets högsta höjningar – så mycket höjs hyrorna 2023Kristoffer Persson, hyresgäst hos Svedalahem som höjer hyran mest i landet 2023.

Menar du att ni kommer att kräva ännu mer?

– Jag säger inte att vi kommer att kräva mer men vi kommer att se över bruksvärdet och det kan bli högre och det kan bli lägre.

Man riskerar inte att bli uppsagd om man betalar den gamla hyran?

– Nej, inte så länge man följer den hyresnivå som hyresnämnden fastställer. Vi kommer att behandla alla hyresgäster med respekt. De är våra kunder, säger Patrik Hall.

Han tänker inte betala hyreshöjningen

Hyresgästen Jacob Falck tänker inte betala höjningen.

– Det kommer vi absolut inte att göra. Vi har stoppat autogirot och tänker betala den gamla hyran manuellt. Men lite nervöst är det. Och vi har grannar i huset som inte orkar stå emot. De är rädda för repressalier.

Hyresgästen Jacob Falck i Malmö.
Hyresgästen Jacob Falck i Malmö.

Jacob Falck pendlar från Möllevången till jobbet som lantbrukare utanför Malmö. Om det inte hade varit för att han bor i ett kollektiv och delar hyran för fyrarummaren med två andra hade det varit svårt att få ihop ekonomin. Hans lön är 23 000 kronor i månaden, före skatt. Månadshyran är 10 000 kronor.

– Det är redan dyrt som fan och det är svårt att få det att gå runt, säger Jacob Falck.

”Backa från hyreshöjningen”

På Hyresgästföreningen är man mycket kritisk och vill att de fyra bostadsbolag som nu väljer att höja hyrorna med 1, 75 procent – Heimstaden, Willhem, Victoriahem och Trianon – backar från höjningen.

– Vi tycker inte att det är ansvarsfullt. De borde återkalla höjningen, säger Benny Bendzovski, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Malmö.

Annons
Benny Bendzovski, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Malmö.
Benny Bendzovski, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Malmö.

Hyresgästföreningen uppmanar alla hyresgäster att fortsätta betala den gamla hyran.

– Vårt fokus nu ligger på de boende och att de ska känna sig trygga. Man riskerar inget om man betalar den gamla hyran och man kan inte bli uppsagd, säger Benny Bendzovski.

Ingen hyreshöjning i vissa områden

Men alla Malmös hyresgäster hos privatvärdar drabbas inte. Rosengårds fastigheter och Kanslihuset som också krävde ytterligare 2 procent kommer inte genomföra någon ytterligare höjning av hyran.

– Det är bra att de backar och tar sitt ansvar, säger Benny Bendzovski.

Även vissa hus hos Heimstaden är undantagna. Däribland Kronprinsen och Almgården, ett miljonprogramsområde i stadens östra utkant. Trots det har oron varit stor bland de boende.

Bild på Almgården och hyresgästen Christer Nilsson.
Hyresgästen Christer Nilsson på Almgården.

– Det är klart att hyresgästerna är oroliga och att folk pratar om det här. Det som händer är inte alls kul, säger Christer Nilsson, mångårig hyresgäst och engagerad i den lokala Hyresgästföreningen.

Nu hoppas han att det inte kommer några nya besked för de boende i Almgårdens 1 000 lägenheter.

– I så fall är hyresvärden riktiga skitstövlar om de drar in oss i det här nu. Vi har redan fått en våldsam hyreshöjning på fem procent. Det här är inget som drabbar folk med gott om pengar i plånböckerna, säger Christer Nilsson.

Läs även:
Hur förhandlas min hyra? Hyresgästföreningen mot hyresvärdarna

Fakta: Så mycket har hyrorna höjts i snitt i landet sedan år 2000

Läs också Hyresgästtopp rasar mot chockkraven i Skåne: "Vansinnigt olämpligt" Striden om hyrorna: Förhandlingar strandade – osäkert läge för hyresgäster i Malmö Den stora hyresstriden är över – värdarna backar om dubbelhöjningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.