Annons

Hyresbasen om direktaviseringen i Malmö: ”Fel att göra så”

Nyheter Flera privatvärdar i Malmö har skickat ut avier med oförhandlade hyreshöjningar till sina hyresgäster. Detta sedan årets andra omgång hyresförhandlingar strandat. Nu reagerar vd:n för Sveriges allmännytta, där direktaviserande jätten Heimstaden är associerad medlem. ”Jag tycker att det är fel att göra så.”
Anders Nordstrand, vd för Sveriges allmännytta, besökte Hyresgästföreningens förbundsstämma i Göteborg på söndagen.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Anders Nordstrand, vd för Sveriges allmännytta, besökte Hyresgästföreningens förbundsstämma i Göteborg på söndagen.

I Malmö har hittills tre bostadsbolag börjat skicka ut avier till sina hyresgäster med en högre hyra. Det kallas direktavisering, och är ett sätt att driva igenom en hyreshöjning utan att först förhandla om hyresnivån.

Den som betalar det högre beloppet godkänner i praktiken den nya hyran.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Utskicken är en följd av att Malmös privata hyresjättar vill höja årets hyror ytterligare en gång. Detta trots att Malmö tidigare i år tecknade en av landets högre överenskommelser om 5 procent.

Förhandlingarna med Hyresgästföreningen bröt samman förra veckan, innan de knappt hunnit komma igång.

Branschorganisationen kritisk

Ett av bolagen som nu direktaviserar i Malmö är Heimstaden, med 40 000 bostäder över hela landet. Bolaget är också associerad medlem i branschorganisationen Sveriges allmännytta, vars vd Anders Nordstrand nu är kritisk till direktaviseringen.

– Jag tycker att det är fel att göra så, sa han när han på söndagen gästade Hyresgästföreningens förbundsstämma i Göteborg.

Annons

– Vi har en tradition att vi hyresförhandlar en gång per år. Det är den praxis vi har. Jag tycker inte att man ska göra så.

Anders Nordstrand i samtal med Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder under stämman.
Anders Nordstrand i samtal med Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder under stämman.

Anders Nordstrands markering möttes av applåder på stämman.

Heimstaden: ”Olika åsikter i sakfrågan”

Patrik Hall är numera senior rådgivare på Heimstaden i Malmö efter 20 år som vd. Han tycker inte att kritiken från Sveriges allmännytta är befogad.

– Vi har olika åsikter i sakfrågan. Vi följer de lagar och regler vi har gällande hyressättningen men vi uppmuntrar alltid till dialog och sätter oss gärna ner med branschen för att diskutera hur systemet kan utvecklas och förbättras, säger han i en kommentar till Hem & Hyra.

Att begära ytterligare en hyreshöjning i år är nödvändigt, anser Patrik Hall.

Annons
Läs ocksåStriden om hyrorna: Förhandlingar strandade – osäkert läge för hyresgäster i MalmöSedelbunt med ett rött kryss över.

– Vi har såklart stor respekt för hur höjningen kan upplevas, vi hade gärna sluppit behöva göra en till men när man inte får kostnadstäckning behöver man agera.

Inflytande över medlemsbolagen

Sveriges allmännytta är i dag större än någonsin, med 320 medlemsbolag som har närmare 980 000 lägenheter. Ett tiotal privata fastighetsägare är associerade medlemmar: utöver Heimstaden även exempelvis Rikshem, Victoriahem och SBB.

– Genom att de är medlemmar hos oss kan vi också påverka dem i rätt riktning, att ta ett större socialt ansvar, säger vd Anders Nordstrand.

Läs ocksåChockbesked för Malmös hyresgäster – stora privatvärdar vill höja hyrorna ännu merMalmö, pengar och Olof Andersson, vd Trianon.
Fakta: Förbundsstämman visar sitt stöd för Malmös hyresgäster

I samband med helgens förbundsstämma antog Hyresgästföreningen ett uttalande för att visa sitt stöd för Malmös hyresgäster.

I uttalandet kallas det nya hyreskravet för ”ett brott mot praxis”, och hyreshöjningar genom direktavisering för ”en stridsåtgärd”.

Uttalandet avslutas med följande summering:

Hyresgästföreningens förbundsstämma vill som representanter för Sveriges hyresgäster visa vårt fulla stöd för Malmös hyresgäster.

  • Vi står enade med Malmös hyresgäster.
  • Vi accepterar inte dubbla hyreshöjningar. Hyresgäster ska kunna lita på att hyran förhandlas en gång per år.
  • Vi uppmanar Malmös och landets fastighetsägare: Respektera praxis och möt oss vid förhandlingsbordet i höst istället.
  • Vi uppmanar Malmös hyresgäster: organisera er och delta i kampanjen mot dubbelhöjda hyror på www.vagradubbelhojning.nu
Läs också Hyresgästtopp rasar mot chockkraven i Skåne: "Vansinnigt olämpligt" 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.