HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresklart i Svenska Bostäder

Stockholm Svenska Bostäder höjer hyran med 0,65 procent från årsskiftet. Hyran höjs med samma procentsats för alla lägenheter både 2016 och 2017.

Överenskommelsen mellan Svenska Bostäder och Hyresgästföreningen är tvåårig med samma höjning för samtliga lägenheter, 0,65 procent, från 1 januari 2016 respektive 2017. Undantaget är en fastighet med studentlägenheter i Norra Djurgårdsstaden, där man inte lyckats komma överens.

– Hyresgästföreningens utgångspunkt har varit att det snarare är oförändrade hyror som är rimligt både med hänsyn till bolagets höga vinster och till hyresgästernas ekonomi, säger Yngve Sundblad, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation.

Läs ocksåKritiserad hyresgästbas föreslås till ny hög post – trots larm från visselblåsareKenneth Gustavsson, Hyresgästföreningen, och skiss på visselblåsare.

Ursprungligen ville Svenska Bostäder höja hyrorna med 2,3 procent.

– Det kan hjälpa till att lugna förhandlingarna på andra håll. Nu finns det ett ”märke”, säger Yngve Sundblad.

Pelle Björklund, vd på Svenska Bostäder är glad över att det gick att komma överens före årsskiftet.

Annons
Läs ocksåEfter årets rekordhöjning – nu kommer nästa hyressmäll, Lars, 71: ”Ett svek”Lars Toftmar, hyresgäst i Ystad.

– Även om jag tycker nivån är i underkant med tanke på de stora utmaningar vi har när det gäller nyproduktion och underhåll. Men vi kommer att klara vårt åtagande, vi får försöka vara snåla och rationella utan att hyresgästerna kommer i kläm, säger han Och fortsätter.

– Ju fler förhandlingar man har desto mer vägledande blir det. De som ligger förhållandevis lågt kommer först, det är inte konstigt om man tänker en stund. Men varje förhandling utgår från den lokala marknaden och förhållanden. Att det blir låga hyreshöjningar i dagsläget är inte så konstigt med tanke på omvärlden.

Hyresgästföreningen och Svenska Bostäder är också överens om att under nästa år träffa ett avtal om upprustning som reglerar hur samråd ska gå till, nivåer på standardförbättrande åtgärder och hyror.

– Med tvåårigt avtal får vi tid att ägna oss åt upprustning på heltid. Det finns ett oerhört missnöje bland hyresgästerna, det är otillständigt att många tvingas flytta för att de inte klarar hyrorna efter upprustning. Vi har Järvaavtalet som utgångspunkt, det borde kunna tillämpas i hela bolaget, säger Yngve Sundblad

Annons

Pelle Björklund är inne på samma linje.

– Vi har som målsättning att nå en ramöverenskommelse om upprustningen, vilket är jättebra. Det finns ett behov av att göra det, avtalet i Järva fungerar bra och är välkommet om det kan komma att omfatta alla, säger han.

Läs ocksåVärden bröt upp Rogers källarförråd - skulle vårstädaMan som sitter i en fåtölj.

Läs också Efter flera misstag - nu får hyresgästerna anmäla felen till en jurist Liten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.