Hyresnämndens kompromiss: 20 procent högre hyra
För fyra år sedan avslöjades stora missförhållanden i området Herrgården, som tillhör stadsdelen Rosengård i Malmö. En stor del av lägenheterna var svårt slitna och hade omfattande fuktskador samt höga halter av asbest och PCB.
Efter att ha sanerat och renoverat 169 lägenheter med tillhörande allmänna utrymmen flaggade hyresvärden Contentus i fjol för hyreshöjningar på 40 procent. Det skulle innebära drygt 2 500 kronor extra i månaden för en trerummare på 89 kvadratmeter.
Enligt Contentus hade upprustningen kostat 100 miljoner kronor – pengar som de boende skulle stå för.
Men Hyresgästföreningen slog bakut och förhandlingarna strandade. Det ska vara bruksvärdet – inte renoveringskostnaden – som avgör hyran, resonerade föreningens förhandlare.
Därtill har Herrgården bland Sveriges absolut lägsta medelinkomster och över hälften av hushållen får försörjningsstöd. En chockhöjning av hyran skulle inte bara innebära att många tvingades flytta – en stor del av dem som bodde kvar hade även behövt ytterligare skattemedel för att täcka kostnaderna.
Under onsdagen kom hyresnämndens efterlängtade besked.
Beslutet innebär en medelväg mellan värdens och Hyresgästföreningens krav, med en genomsnittlig höjning på drygt 20 procent. De nya hyrorna, som ska betalas retroaktivt från februari, fasas in under ett år, för att ge hyresgästerna chans att anpassa sig till de nya levnadskostnaderna.
Rent formellt gäller beslutet endast fyra lägenheter, då hela beståndet på 169 lägenheter var för många för att granska. Men eftersom stora delar av bostäderna är likvärdiga har parterna enats om att hyresnämndens dom ska avgöra hyran för hela området, förklarar Dan Knutsson, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Han är i grova drag nöjd med hyresnämndens resonemang.
– 20 procent är en stor höjning för den enskilde hyresgästen och något högre än vad vi har tyckt varit rimligt. Vi har i tidigare förhandlingar kunnat sträcka oss till max 17 procent. Men efter större renoveringar är det naturligt med hyreshöjningar.
Hyran för de resterande lägenheterna i området avgörs definitivt genom förhandling mellan fastighetsägaren och Hyresgästföreningen. Där hoppas Dan Knutsson kunna ge de boende möjlighet att fasa in de nya hyrorna successivt.
– Den här typen av höjningar drabbar hyresgästerna hårt.
Ett skäl till att hyresnämndens avgörande inväntats på bred front är att det anses vara vägledande för hur övriga hyresnivåer i det socialt utsatta området ska sättas.
Beslutet fattades efter besiktning av tre prövningslägenheter samt sex jämförelselägenheter inom samma område.