HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bo-coacher på Herrgården – värdens vinst

Malmö Bo-coacherna på Herrgården i Malmö jagar inte bara svartkontrakt. Att skapa en nära relation till alla hyresgäster är lika viktigt. Och arbetet ger utdelning.
Foto: André de Loisted
Bo-coacherna Ahmed Abdullah och Hanan Aitboukdir träffar hyresgästen Nour Alhalabi för att prata om hyresgästens skyldigheter och rättigheter i boendet.

Nour Alhalabi ler när hon öppnar dörren och bjuder in både Ahmed Abdullah och hans nya kollega Hanan Aitboukdir. Det är dags för bo-coachning. Det är inte första gången bo-coacherna är här men 24-åriga Nour, som är ensamstående med tre små barn, är nyskild och kontraktet ska därför skrivas om, vilket medför hembesök.
– Jag har köpt en brandsläckare. Bara en liten som jag orkar lyfta men det känns i alla fall tryggt, förklarar hon när de slagit sig ned i hörnsoffan i det välstädade vardagsrummet.

Från tv:n strömmar arabisk musik och det kluckar svagt från det stora akvariet. Efter att det började brinna i en kastrull på spisen känns det extra viktigt att tänka på brandsäkerheten. Den gången lyckades hon och hennes före detta man släcka elden med en handduk. Nu handlar samtalet om vad som hände och hur hon ska skydda sig mot en brand i framtiden.

Läs ocksåHöjda hyror hos Victoria Park i Göteborg
”Stäng balkongdörren och håll spaltventilerna öppna”. Ahmed Abdullah instruerar och ger tips om bästa inomhusklimatet.

När den privata fastighetsägaren Victoria Park tog över drygt 800 lägenheter på Herrgården var området ett av landets mest uppmärksammade. Bilder på trångboddhet, mögel och kackerlackor var på var mans näthinna. Kriminella gäng styrde i området, och miljöförvaltningen jagade hyresvärden med krav på renoveringar. När den nya hyresvärden tog över höjdes kraven väsentligt på alla hyresgäster. Tidigare levde nästan alla på försörjningsstöd – nu gäller fast jobb för att över huvud taget få ett hyreskontrakt. Dessutom började jakten på svartkontrakten. Hem & Hyra skrev då om att upp till 200 av de totalt 867 lägenheterna var svartkontrakt. Ett omfattande
arbete med att komma till rätta med den olovliga andrahandsuthyrningen har gett resultat och bo-coacherna spelar en nyckelroll.
– De som inte vill ha besök av oss hyr olovligen. När de inser att vi vill komma hem till dem flyttar de oftast direkt, säger Hanan Aitboukdir.

Enligt Evert Rydell, områdeschef på Victoria park, förekommer problemen med svartuthyrning fortfarande men har minskat betydligt.
Nour passar på att klaga på att det är smutsigt i tvättstugan. En familj i trappan som misskött sig har blivit vräkt och Ahmed Abdullah lovar att det kommer att märkas även i tvättstugan.
– Hembesöken är ett sätt för oss att visa respekt. Vi vill skapa en relation till alla våra hyresgäster och ett hembesök betyder mycket mer än om vi ses på kontoret, säger Ahmed Abdullah.

Bo-coachen prickar av allt på listan under samtalet. Hyresgästen får även betygsätta värden.

Nour tycker det är lite kallt i lägenheten och Ahmed att förklarar hur spaltventilerna ovanför fönstren fungerar. De ska vara öppna och när Nour lagar mat ska hon inte öppna köksfönstren.
– Jaha, det här var en nyhet för mig, säger Nour Alhalabi.
Nour tillhör den stora majoritet på Herrgården som har utländsk bakgrund. Själv kom hon från Damaskus i Syrien för fyra år sedan. Det finns en hel del skillnader när det gäller boendet.
– De flesta äger där och hyr man så gör man det privat, för att någon vill hyra ut sin lägenhet eller sitt hus, berättar Nour Alhalabi.

Det finns inga större hyresvärdar, varken privata eller kommunala, och därmed inga större hyreskomplex motsvarande Herrgården. Det är trångt mellan husen och det finns inga tvättstugor.
– Jag trivs bra här. Det är fina lägenheter och luftigt mellan husen. Problemet är kriminaliteten och gängen som hänger på gårdarna, säger Nour.

Fakta: Bo-coacherna betalar sig
  • Minskat försörjningsstöd, mindre nedskärpning och vandalisering motsvarar 6 miljoner kronor per år.
  • Victoria park har tagit fram en egen rapport som visar att deras bosociala arbete är rena vinstmaskinen – både för dem och för samhället i stort.
  • Man anställer bland annat hyresgäster i området. En av bo-coacherna på Herrgården är själv hyresgäst.
Läs också Slarv med hyran gick till domstol Ny rapport: Pyramidspel med lägenhetsrenoveringar Hyresgästföreningens fritidsgård på Herrgården läggs ned Hyresvärd lappar cyklar i Ryd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.