Annons

Hyresgästföreningens fritidsgård på Herrgården läggs ned

Malmö Det hundratalet barn som besökt fritidsgården på Herrgården i Malmö varje vecka får söka sig till annan fritidsverksamhet i Rosengård när kommunen drar in sina bidrag. "Det är klart att det är tråkigt, men vi är stolta över de 30 år vi har drivit fritidsgården", säger Kenneth Gustavsson, regionordförande.
Herrgården på Rosengård
Foto: Anders Paulsson
Herrgården på Rosengård

När kommunen drar in sitt bidrag på 350 000 kronor om året tvingas Hyresgästföreningen att lägga ned sin fritidsgård på Herrgården. Varje vecka har ett hundratal barn i åldrarna sju till elva år besökt fritidsgården. Dessutom berörs två anställda när fritidsgården nu stänger.

Enligt kommunen lever Hyresgästföreningen inte upp till de krav som krävs för att man ska kunna få bidrag för fortsatt verksamhet. Det handlar om att Hyresgästföreningen inte räknas som en lokal förening i området. Hyresgästföreningen menar själv att man har svårt att leva upp till de krav som ställs på personal och verksamhet.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

− Vi har drivit fritidsgården med mycket små medel och endast två anställda. Det här hör heller inte till vår kärnverksamhet, säger Kenneth Gustavsson, regionordförande.

Annons

Malmö stad har dessutom uppgett att redan det finns motsvarande verksamhet i kommunal regi i området. Bland annat har det nyligen startat ett allaktivitetshus på Apelgårdsskolan, som dock ligger på andra sidan den stora Amiralsgatan som skär genom Rosengård. Förra året återinvigdes fritidsgården Tegelhuset på Rosengård efter en större renovering. De vänder sig till barn på mellan- och högstadiet.

− Barnen blir inte helt utan fritidsverksamhet och det är det viktiga, säger Kenneth Gustavsson.n.

Läs ocksåDeras fritidsgård brann ner – nu träffas barnen utomhus

Hyresvärden i området, Victoria park, känner inte till beslutet när Hem & Hyra ringer.

Annons

− Det är ingen som upplyst mig om det här men det är ju givetvis väldigt tråkigt. Vi har haft ett bra samarbete med Hyresgästföreningen och upplåter gärna våra lokaler till dem. Det är verkligen sorgligt, säger Evert Rydell, områdeschef på Victoria park i Herrgården.

Fakta: Fritidsgården avslutar med fest

Utan ekonomiskt bistånd blir det inte längre någon fritidsgård på Herrgården, i Hyresgästföreningens regi. Måndagen den 29 april mellan klockan 14 och 17 blir det avskedsfest på fritidsgården. Alla barn som går och har gått till fritidsgården är välkomna dit då.

Läs också Efter branden på Lextorp: "Overkligt och sorgligt" Bo-coacher på Herrgården - värdens vinst Föreningens frontfigur på Herrgården går i pension Hyresgästerna är hoppet på utsatta Herrgården

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.