HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresrätten dominerar i de flesta av Sveriges kommuner

Nyheter Sex av tio av landets lägenheter är en hyresrätt. Upplåtelseformen dominerar i 257 av landets 290 kommuner och i 12 av dem finns inte en enda bostadsrätt.
Foto: Kajsa Wedberg

Pajala, Överkalix, Dorotea, Bjurholm, Nordmaling, Ragunda, Nordanstig, Ockelbo, Essunga, Färgelanda och Högsby har ett par saker gemensamt. Alla är mindre kommuner. Och den som vill bo i lägenhet måste hyra. Detta enligt Statistiska centralbyråns senaste siffror över hur vi bor i Sverige. I 49 andra kommuner är över 90 procent av lägenheterna en hyresrätt.

Runt om i landet fanns vid årsskiftet 1 460 000 hyresrätter. Flest, knappt 177 500, i Stockholm. Till skillnad från i landets andra storstäder är det dock inte den dominerande upplåtelseformen i huvudstaden – 43 procent av lägenheterna är hyresrätter. Motsvarande andel för Göteborg och Malmö är 63 respektive 52 procent.

Annons
Läs ocksåHyresrätt vanligast i nästan alla kommuner

De 12 kommuner där det inte finns en enda bostadsrätt är, som vi redan har konstaterat, små kommuner på glesbygden. I andra änden av skalan hittar vi Solna, Vaxholm, Nacka, Danderyd, Lomma, Vallentuna och Täby. Rika kommuner i närheten av storstäder, där det finns betydligt färre hyresrätter än bostadsrätter. Allra ovanligast är hyresrätten i Täby, där går det tio bostadsrätter per hyresrätt. Hur ser det ut i din kommun? Se nedanstående tabell.

Som Hem & Hyra tidigare har rapporterat talar allt för att bostadsbyggandet har nått en topp, men nu ser vi ett nytt fenomen: Antalet hyresrätter kan också få sig en skjuts framöver av ombildningar som går mot strömmen.

Annons
Fakta: Så många hyresrätter finns i din kommun

Hyresrätten är den vanligaste upplåtelseformen i landets flerbostadshus. Vid årsskiftet fanns 1 460 000 hyresrätter och 1 040 000 bostadsrätter, visar de senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån. Hyresrätten är dessutom vanligast i 257 av landets 290 kommuner. Klicka på pilarna i rubrikerna nedan för att sortera i valfri ordning.


Källa: SCB

Läs också Över 1 000 svårsålda bostadsrätter blir hyresrätter Otäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan" Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Skenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.