Annons

Hyresrätten dominerar i de flesta av Sveriges kommuner

Nyheter Sex av tio av landets lägenheter är en hyresrätt. Upplåtelseformen dominerar i 257 av landets 290 kommuner och i 12 av dem finns inte en enda bostadsrätt.
Foto: Kajsa Wedberg

Pajala, Överkalix, Dorotea, Bjurholm, Nordmaling, Ragunda, Nordanstig, Ockelbo, Essunga, Färgelanda och Högsby har ett par saker gemensamt. Alla är mindre kommuner. Och den som vill bo i lägenhet måste hyra. Detta enligt Statistiska centralbyråns senaste siffror över hur vi bor i Sverige. I 49 andra kommuner är över 90 procent av lägenheterna en hyresrätt.

Runt om i landet fanns vid årsskiftet 1 460 000 hyresrätter. Flest, knappt 177 500, i Stockholm. Till skillnad från i landets andra storstäder är det dock inte den dominerande upplåtelseformen i huvudstaden – 43 procent av lägenheterna är hyresrätter. Motsvarande andel för Göteborg och Malmö är 63 respektive 52 procent.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

De 12 kommuner där det inte finns en enda bostadsrätt är, som vi redan har konstaterat, små kommuner på glesbygden. I andra änden av skalan hittar vi Solna, Vaxholm, Nacka, Danderyd, Lomma, Vallentuna och Täby. Rika kommuner i närheten av storstäder, där det finns betydligt färre hyresrätter än bostadsrätter. Allra ovanligast är hyresrätten i Täby, där går det tio bostadsrätter per hyresrätt. Hur ser det ut i din kommun? Se nedanstående tabell.

Som Hem & Hyra tidigare har rapporterat talar allt för att bostadsbyggandet har nått en topp, men nu ser vi ett nytt fenomen: Antalet hyresrätter kan också få sig en skjuts framöver av ombildningar som går mot strömmen.

Annons
Fakta: Så många hyresrätter finns i din kommun

Hyresrätten är den vanligaste upplåtelseformen i landets flerbostadshus. Vid årsskiftet fanns 1 460 000 hyresrätter och 1 040 000 bostadsrätter, visar de senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån. Hyresrätten är dessutom vanligast i 257 av landets 290 kommuner. Klicka på pilarna i rubrikerna nedan för att sortera i valfri ordning.


Källa: SCB

Läs också Hyresrätt vanligast i nästan alla kommuner Över 1 000 svårsålda bostadsrätter blir hyresrätter Gottsunda centrum firar 50 år – nu rustas miljonprogramshusen Mariam skulle hyra lägenhet – värden ångrade sig i sista stund: ”Jag känner mig blåst och dum som litade på en främlings ord” Kräver 1,4 miljoner i skadestånd - Hyresgästföreningen stämmer Svenska hus för olaglig hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.