Annons

Hyresvärd riskerar vite på 22 000 kronor

Malmö Hyresvärden Jan Berggren och Jakri AB måste åtgärda en trasig altandörr och fönster som saknar vädringsläge i en lägenhet i Åkarp. Annars riskerar han ett vite på 22 000 kronor.

En gnisslande altandörr med trasiga lister, fönster som är svåra att stänga och som saknar vädringsläge.

Det är vad hyresvärden Jan Berggren som äger fastighetsbolaget Jakri AB behöver åtgärda i en lägenhet på Byvägen i Åkarp, annars riskerar han böter på 22 000 kronor.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Nu vill hyresgästen att hyresnämnden i Malmö tar beslut om åtgärdsföreläggande med hot om böter på totalt 22 000 kronor. Hyresnämnden väntas ta sitt beslut i januari. Från det datumet har hyresvärden tre veckor på sig att åtgärda, annars tvingas han att betala vite för de åtgärder som inte gjorts. 

Annons

De två hyresgästerna på Byvägen i Åkarp som driver ärendet i hyresnämnden har i flera år försökt få gehör för en lång rad brister i lägenheten. Det var i maj 2015 som de med hjälp av Hyresgästföreningen vände sig till hyresnämnden med krav på åtgärdsföreläggande. Listan på saker som var trasiga och behövde åtgärdas i de båda lägenheterna blev lång. 

Hyresvärden har redan nu fått lång tid på sig att laga bristerna i lägenheterna på frivillig väg, menar Hyresgästföreningens jurist Andreas Persson. I september fick hyresvärden en sista chans att visa att han tänkte åtgärda bristerna frivilligt. Då var hyresnämnden på plats för att inspektera de båda lägenheterna och kunde själva se de brister som hyresgästen förgäves försökt få hyresvärden att laga. Det rörde sig bland annat om en kran som konstant stod och rann – sedan ett år tillbaka, slitna köksluckor och ett dunkande ljud i avloppsrören. De flesta bristerna skulle vara fixade senast i mitten av december, konstaterade hyresnämnden i sitt protokoll. Men när tidsfristen nu har löpt ut visar det sig alltså att det fortfarande finns flera brister i en av lägenheterna. 

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

Hyresnämnden kommer att fatta sitt beslut i januari. De kommer att ge hyresvärden en möjlighet att yttra sig innan de fattar sitt beslut.

Annons
Läs också Hyresvärden vägrar fixa bristerna - tvingas betala 20 000 kr Råttor, fukt och dålig ventilation – hyresgästerna fick nog och anlitade privata jurister Kommunen griper in: "Lägenhetsdörrarna var fulla av kackerlackor och sekret" Torbjörns hem en mögelhärd i två år – värden vägrade åtgärda läckan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.