HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresvärd stoppas från att byta till sig lägenhet i sitt eget hus

Göteborg Göteborgaren ville byta till sig en lägenhet i Stockholm på grund av jobb. Men då det visade sig att han själv äger hyreshuset han ville flytta till stod lagen inte på hans sida längre.
Collage Stockholms stadshus/Götaplatsen Göteborg
Foto: Pixabay/AnnaKarin Löwendahl

Hem & Hyra har tidigare berättat om göteborgaren som ville byta sin tvåa i centrala Göteborg mot en centralt belägen etta i Stockholm. På pappret hade mannen goda skäl, eftersom han skulle börja jobba i huvudstaden.

Men när mannens hyresvärd i Göteborg kollade upp saken närmare kom överraskningen: göteborgaren äger själv hyreshuset i Stockholm som han vill byta till.

Läs ocksåHyresvärd vill byta till sig lägenhet i sitt eget hus

Det fick värden att neka ansökan. Bostadsbolaget menar att göteborgaren borde kunna få loss en av sina egna lägenheter att bo i, utan att behöva utnyttja hyreslagens skyddsregler.

Dessutom förekommer en hel del svarthandel med bolagets centralt belägna lägenheter i Göteborg, eftersom de har låga hyror. Göteborgsvärden misstänker därför att det ligger pengar emellan i det märkliga bytet.

Göteborgaren själv har nekat till att några pengar är inblandade. Men hyresnämnden stoppade ändå bytet. Mannen ”är en av de få som under rådande bostadskris rimligen bör kunna få tag på en hyreslägenhet utan byte”, skriver nämnden i sitt beslut.

Läs ocksåFler felanmälningar när lägenheten blir arbetsplats

Göteborgaren ville inte acceptera beslutet, utan överklagade till hovrätten. Att nämnden bedömt att han har tungt vägande skäl att byta på grund av arbete, och trots det avslår ansökan, uppfattar han som grovt rättegångsfel.

Inför hovrättens prövning har mannen framhållit att han inte personligen äger några hyreslägenheter. Aktiebolaget som äger huset i Stockholm är en fristående juridisk person. Det är bolagets anställde fastighetsförvaltare som har skött bytesansökan.

Men hovrätten slår fast att det är mannen själv som i praktiken bestämmer över hyreshuset i Stockholm, eftersom han är ensam styrelseledamot i bolaget. Redan detta är skäl nog för att neka byte enligt hyreslagen.

Läs ocksåErik vräks efter att ha vanvårdat lägenheten – "Förut hade jag snyggt hemma"

Hovrätten konstaterar också att rätten att få byta krymper om hyresgästen ser ut att kunna få en bostad utan byte – vilket anses gälla i detta fall.

Läs också Konsthandlare gjorde en tavla - vräks från lägenhet Därför drabbas Ann-Charlotte, 71, så hårt när hettan slår till

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.