Annons

Infödda svenskar mest otrygga

Borlänge Det är lika otryggt som vanligt, tycker svenskarna. Nej, det har blivit tryggare, säger de boende från Somalia. Så olika blev svaren i en enkät med de boende på Tjärna Ängar om resultatet av medborgarlöftet som polisen och kommunen gett.
Foto: Lena Mattsson
Medborgarlöftet om ökad trygghet på Tjärna Ängar har utvärderats i en enkät.

En av frågorna i enkäten om medborgarlöftet var om den ”utökade polisiära närvaron” har gett ökad trygghet i området. Och svaret är alltså både ja och nej. Skillnaden ligger i etniciteten, svenskarna säger att inget ändrats och att tryggheten till och med blivit mindre medan många människor från Somalia svarat att tryggheten ökat.

Medborgarlöftet avgavs 2015 och är en överenskommelse mellan polisen och kommunen. Följande konkreta åtgärder från parternas sida antogs:

ANNONSGuide till hemförsäkringar
  • Poliser skulle finnas på Tjärna Ängar på dagtid en gång i veckan.
    En gång i månaden skulle de närvara vid en ungdomsaktivitet.
    Det brottsförebyggande arbetet skulle koncentreras på att förbättra trafiksituationen.
  • Kommunens åtagande innefattade bland annat att ett medborgarkontor med flerspråkig personal skapades och att kommunen medverkade i trygghetsvandringar.

Enkäten, som 400 boende på Tjärna Ängar svarat på, har nu analyserats av Mittuniversitet och den visar att svenskar över 41 år inte tycker att det märkts några förändringar sedan löftet gavs och av de åtgärder som sattes in, tvärtom. De invandrade grupperna däremot menar att tryggheten ökat.

Annons

Främst de somalier som medverkat i enkäten har svarat att de är tryggare nu. Som förklaring till det anger de att de uppskattar det polisen gör och att det är god sammanhållning i den somaliska befolkningsgruppen. De nämner också att medborgarcentret gett ökad trygghet.

Inför framtiden föreslås i analysen av enkäten att:

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”
  • Polisen utökar sin närvaro till att även gälla kvällar och nätter. Fartkontroller i området bör göras regelbundet.
  • Kommunen ska bygga farthinder och måste bidra med aktiviteter för ungdomar, fotbollsplan och ungdomsgård är två förslag.
  • Hyresvärden Tunabyggen bör rusta upp området, förbättra standarden på lägenheterna och se till att det finns soptunnor på området.

Hyresgästföreningen krävde i slutet av förra året att även Bullermyren bör omfattas av medborgarlöftet för Tjäna Ängar. Läs mer här.

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.