Annons

Ingen folkomröstning i Västerås

Nyheter Det blir ingen folkomröstning om försäljningen av allmännyttiga Mimers lägenheter i Västerås. Detta trots att Hyresgästföreningen samlade in över 7 000 namn med krav på folkomröstning. Den styrande majoriteten föreslår i stället en opinionsundersökning bland stadens invånare.​

​Det var vid lunchtid på måndagen som det stod klart att det inte blir någon folkomröstning i Västerås angående försäljningen av allmännyttiga bostadsbolaget Mimers lägenheter.

Annons
Den borgerliga alliansen aviserade tidigare år att den planerade att ombilda en del av bolagets hyresrätter till bostadsrätter.
Hyresgästföreningen motsatte sig planerna och lyckades i april samla in över 7 000 namnunderskrifter med krav på folkomröstning i frågan, något som alltså inte hörsammades av den blågröna alliansen i staden.
 
De styrande tänker nu i stället genomföra en opinionsundersökning bland stadens invånare för att på så sätt få reda på vad de tycker i frågan.
– Vi tycker att en opinionsundersökning är bättre ur flera aspekter. Dels kan man kan ställa följdfrågor till skillnad från i en folkomröstning, dels är det billigare och snabbare att genomföra, säger kommunstyrelsens ordförande, Elisabeth Unell (m). 
Hur undersökningen ska ske rent praktiskt är ännu inte klart, enligt Elisabeth Unell.
– Opinionsundersökningen ska genomföras så snart som möjligt och vi tillsätter nu en arbetsgrupp som ska utarbeta formerna för hur det ska gå till, säger hon.
 
Över 7 000 västeråsare har ju skrivit Hyresgästföreningens namnlistor med krav på folkomröstning. Vad säger du till dem?
– Hyresgästföreningens namninsamling har skett under parollen ”Rädda hyresrätten”.  Alla vill vi rädda hyresrätten i Västerås. Vi i alliansen gick till val på att ge invånarna ökad valfrihet och en opinionsundersökning kommer att spegla vad medborgarna faktiskt tycker i frågan, säger Elisabeth Unell.
 
Kommer resultatet av opinionsundersökningen att vara bindande?
– Nej, det är alltid vägledande i sådana här sammanhang, säger Elisabeth Unell.
 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Övikshem säljer 607 lägenheter till norrländska Westerlind Andreas, 22 år - Vill bli hyresvärd och bygga upp en förmögenhet SHB bygger och shoppar hyreshus Ansvarsfrihet trots revisorskritik Mariehus styrelse i gungning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.