Annons

Andreas, 22 år – Vill bli hyresvärd och bygga upp en förmögenhet

Uddevalla Han är 22 år och drömmer om ett eget hyreshus. ”Jag kan inte bara förlita mig på aktiemarknaden när jag bygger min förmögenhet”. Hem & Hyra har mött Andreas Blidberg från Skredsvik, Uddevalla.
Foto: Privat
Andreas Blidberg, 22, från Uddevalla annonserar efter hyreshus på Facebook. Ett hyreshus skulle enligt Andreas vara en klok investering "...eftersom hyresbostäder på bra orter aldrig kommer att bli värdelösa".

Eller mött och mött. Intervjun fick ske på distans för just nu befinner sig Andreas Blidberg i den schweiziska huvudstaden Bern.

– Jag är här och studerar i en termin som en del av min finansutbildning, säger Andreas.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Samtidigt annonserar han på Facebook efter flerbostadshus Bohuslän. För Andreas vill bli fastighetsägare.

– Mitt mål är att bygga upp ett eget investmentbolag. Det är så oerhört spännande att placera pengar. Det började redan på gymnasiet. Jag och en vän startade var sin aktieportfölj och började handla på rasterna. Ja, kanske ibland även på lektionerna. Sen dess har jag investerat i aktier, fonder och råvaror.

Och nu vill du alltså köpa ett hyreshus och bli hyresvärd i Bohuslän. Varför då?

Läs ocksåFyra generationer som skapar trivsel i bostadsområdet"Fem veckor efter att vi ställt frågan till Strömstadsbyggen var hundrastgården klar", säger Petra Hedström (till vänster i röd jacka) med sin mamma Camilla. Hundägarna Anki Salerud och Linda Hansson uppskattar initiativet.

– Jag kan inte bara kan förlita mig på aktiemarknaden när jag bygger min förmögenhet. Hyresbostäder på bra orter kommer aldrig bli värdelösa. Tvärtom, människor måste ha någonstans att bo och hyran är oftast det första som betalas när lönen kommer in.

Andreas menar att ett hyreshus kan ge honom stabila och förutsägbara hyresintäkter som till låg skatt kan hållas inom samma koncern som hans investmentbolag. Och att detta, i sin tur, kommer ge honom goda möjligheter att investera ytterligare i aktier.

Annons

Hur förbereder du dig på att bli en hyresvärd?

Läs ocksåGodsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går"Tvådelad bild. Ena bilden visar en tvättstuga som är i dåligt skick. På den andra bilden ser man en kruka på en kabeltrumma i förgrunden. Därefter utsikt över en stor gräsmatta och i bakgrunden syns ett vitt hus.

– Jag läser på, jämför objekt och försöker knyta kontakter med mäklare, fastighetsägare och fastighetsskötare. Kontakter är allt. Att kunna bolla idéer och utmaningar kommer att bli ovärderligt.

En bra hyresvärd måste, enligt Andreas, förstå hyresgästernas behov och försöka tillfredsställa dem så kostnadseffektivt som möjligt.

– Med kostnadseffektiv menar jag inte snål. Men om man kan göra hyresgästen lika nöjd till en mindre peng som till en större, så är man en skicklig hyresvärd som tänker utanför boxen, säger Andreas, som redan hunnit fundera på vikten av att tänka igenom vilka investeringar som ska göras och när.

Han menar att den bästa hyresvärden inte är detsamma som den mest generösa värden.

– Om man till exempel ersätter en spis eller ett kylskåp så fort en hyresgäst ber om det kan man tvärtom vara en oansvarig hyresvärd. För att ha råd med större framtida renoveringar och standardhöjningar måste man ha en bra ekonomi, och är man dålig på att hantera den så kommer det att slå tillbaka på hyresgästerna.

Annons

Husen han annonserar efter får kosta mellan 2,5  och 5 miljoner kronor. De kan ha upp till tio lägenheter och inga större renoveringsbehov. Andreas säger att han fått några svar som varit intressanta. Men att det tyvärr inte varit tillräckligt lockande för att gå vidare med.

Hur kommer det sig att du annonserar efter hyreshus på en lokal köp- och säljsida på Facebook?

– Objekten som ligger ute på den öppna marknaden är få och dyra. När man, som jag, är 22 år och saknar kontakter får man prova idéerna som dyker upp i huvudet. Först började jag med att ringa runt och mejla till olika fastighetsbolag för att höra om de hade något hus att sälja. När det inte lyckades kom jag att tänka på Facebook. Många mindre hyreshus ägs av personer i övre medelklassen. Och var kan man hitta dem om inte på Facebook. Dessutom är det ju gratis att annonsera där, så vad hade jag att förlora?

När du väl köpt ditt hyreshus. Hur ser dina drömhyresgäster ut?

– De perfekta hyresgästerna är enligt mig lite händiga. Att en fastighetsskötare ska behöva rycka ut för något så enkelt som att byta en glödlampa är inte särskilt effektivt. Sen vill jag förstås att hyran ska betalas i tid och att man är trevlig och respekterar båda sina grannar och mig som hyresvärd.

Fakta: Andreas Blidberg

Ålder: 22 år

Familj: Flickvännen Matilda

Uppvuxen: I Skredsvik utanför Uddevalla

Aktuell: Annonserar efter att köpa hyreshus

Gör: Studerar ekonomi i Bern, Schweiz

Mål: Bygga upp ett investmentbolag

Fritidsintressen: Båtliv, fiske, löpning och golf

Samlar på: Reservoarpennor. ”Det är mycket roligare att skriva när man har en riktig penna och ett bläck man är bekväm med.”

Läs också Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet Flyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran Rikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.