Annons

Ansvarsfrihet trots revisorskritik

Mariestad Revisorns skarpa kritik bet inte. Igår beviljade Mariestads kommunfullmäktige ansvarsfrihet för Mariehus styrelse. "Det här kommer att drabba hyresgästerna", säger Therese Weckström (S).

Efter 45 minuters het debatt kom beslutet. Med 24 röster mot 22 klubbade gick den borgerliga alliansen segrande ur den infekterade striden om köpet av två fastigheter i centrala Mariestad.

– Det känns jättetråkigt. Men tyvärr var det väntat, säger Therese Weckström (S), vice ordförande i Mariehus styrelse.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En extern revisor har slagit fast att delar av styrelsen tagit ekonomiska beslut som kan skada hela bolaget. Dessutom ansåg revisorn att det är att brott mot aktiebolagsordningen att affären aldrig kom till kommunfullmäktige för ett avgörande.

– Ändå ser de här ledamöternas partikamrater i fullmäktige till att de ska beviljas ansvarsfrihet och få sitta kvar i styrelsen. Det är häpnadsväckande, säger Weckström.

Den omtvistade affären rör fastigheterna Lejonet 9 och Ärlan 3. I december förra året köptes de av kommunens bostadsbolag Mariehus. Prislappen var 48 miljoner kronor och tanken är att fastigheterna omvandlas till hyreshus. Något som beräknas kosta cirka 65 miljoner. Enligt beslutsunderlaget kommer fastigheternas värde, efter ombyggnaden, att behöva skrivas ner med 30 miljoner, från dagens 113 miljoner.

Annons
Läs ocksåInfekterad fastighetsaffär i Mariestad

Affären ifrågasattes från flera håll. Bolagets, nu avgående, vd Jonas Hedberg samt den politiska oppositionen försökte avstyra alltihop. Även Hyresgästföreningen var kritisk.
– Vi tror att dagens hyresgäster kan drabbas. Därför anser vi att ledamöterna, som drivit igenom affären, borde ta konsekvenserna av sitt handlande och lämna styrelsen, säger Fredrik Marcusson.

Det fullmäktigeledamöterna hade att besluta om igår var om de skulle vilja ansvarsfrihet för Mariehus styrelse eller ej. Skulle de borgerliga ledamöterna Erik Ekblom (M), John-Gunnar Nilsson (M), Anders Johansson (C) och Johan Gotthardsson (L) bli tvungna att ställa sina platser i bolaget till förfogande eller få sitta kvar i orubbat bo? Efter begärd votering visade det sig alltså utgången bli den senare. I debatten uttryckte den moderata kommunalrådet Johan Abrahamsson bland annat:

– Jag har skattebetalarnas förtroende att prioritera här i Mariestad!

Läs ocksåMariehus styrelse i gungning

Ett uttalande som Therese Weckström (S) kommenterar så här:

Annons

– Problemet är att den här affären inte handlar om en prioritering av skattepengar. Köpet av de förfallna byggnaderna Lejonet 9 och Ärlan 3 har gjorts av Mariehus AB. Ett kommunalt bolag som inte har några andra pengar att röra sig med än de man får in på hyran. När bolaget gör en dålig affär får hyresgästerna betala priset. Redan nu kan vi se att pengar som öronmärkts för renovering av 300 badrum gick till husköpet i stället. Och med tanke på slutnotan för
affären är risken stor att dagens hyresgäster kommer att få försämrad service.

Oppositionens partier reserverade sig mot beslutet.

 

Läs också Hög borgensavgift bakom Mariehus yrkande Hallå där Fredrik Marcusson... Övikshem säljer 607 lägenheter till norrländska Westerlind
Länkar Läs mer här:

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.