Annons

Mariehus styrelse i gungning

Mariestad Majoriteten i Mariehus styrelse riskerar att få gå. Bakgrunden är köpet av två centrumfastigheter. "Affären är en stor belastning för Mariehus", säger Hyresgästföreningens Fredrik Marcusson.
Foto: Kajsa Wedberg
Hyresgästföreningens Fredrik Marcusson är kritisk till att Mariehus sponsrar Mariestads golfklubbs nya golfhål.

Hem & Hyra har tidigare berättat om den infekterade fastighetsaffären i Mariestad. Det handlar om två fastigheter i centrala Mariestad. Dels Ärlan 3 vid Nya Torget och dels Lejonet 9 på Hamngatan. Kommunens politiska majoritet, bestående av M, C, FP och KD, såg till att det kommunala bostadsbolaget Mariehus AB köpte fastigheterna. Målet är att göra om dem till hyreshus med affärslokaler i botten.

Men affären hade många motståndare. Den politiska oppositionen, Mariehus vd Jonas Hedberg och personal samt Hyresgästföreningen uttryckte sitt missnöje med planen. De ansåg att kostnaden för att köpa husen, renovera och bygga om dem blir allt för hög.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu sällar sig en extern revisor till kritikerna. I revisionsrapporten för Mariehus årsredovisning skriver revisorn att styrelsens majoritet beslutat om förvärvet ”…trots att det fanns en tydlig indikation i beslutsunderlaget på att fastigheternas värde för bolaget väsentligt understeg den tänkta köpeskillingen. I strid med bolagsordningen har beslutet inte underställts kommunfullmäktige i Mariestad för godkännande. Min bedömning är att styrelsens beslut om att förvärva de två fastigheterna kan ha inneburit skada för bolaget”.

Revisorn går så långt att han menar att styrelseledamöterna Erik Ekblom (M), Anders Johansson (C), John-Gunnar Nilsson (M) och Johan Gotthardsson (L) inte ska beviljas ansvarsfrihet. Oppositionen och vd Jonas Hedberg klarar sig undan kritik.

Annons

Nu får kommunfullmäktige besluta om majoriteten i det kommunala fastighetsbolagets styrelse ska beviljas ansvarsfrihet eller inte. Nästa möte äger rum måndagen den 24 april. Enligt Hyresgästföreningens Fredrik Marcusson lär det bli en rejäl rysare.

Läs ocksåInfekterad fastighetsaffär i Mariestad

– Den politiska majoriteten är mycket bräcklig här i Mariestad. Så det är omöjligt att säga hur det slutar. Men om fullmäktige gå på revisorns linje antar jag att majoritetens ledamöter i bolagsstyrelsen får avgå, säger Marcusson.

Hur påverkar detta hyresgästerna hos Mariehus?

– Affären är en stor belastning och kostnad för Mariehus. Det är riktigt tråkigt att det blivit så här, säger Fredrik Marcusson.

Annons
Läs ocksåHallå där Fredrik Marcusson...

 

 

Läs också Hög borgensavgift bakom Mariehus yrkande Hyrorna hos Mariehus är klara Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.