Inger-Lise sägs upp: för många katter
Inger-Lise Bryhn Skjönberg hade med sig 10 katter när hon flyttade till lägenheten på Vikingagatan i Götene sommaren 2002. Det berättade hon för värden, Götenebostäder, som inte motsatte sig det.
Strax efter att hon flyttat in började klagomålen droppa in. Grannar har vänt sig till värden med synpunkter på lukt i tvättstugan och trapphuset och på att katter förorenar på deras altaner.
Miljö- och hälsokontoret inspekterade läget i mars förra året efter en anmälan från Götenebostäder. Inspektörerna möttes av en så stark lukt av katturin att man bedömde den som en olägenhet för andra boende. Dessutom ansåg man att allergiker utsattes för risker i och med det stora antalet lösspringande katter.
– Vi såg ingen annan utväg. Länsstyrelsen gav henne rätt att ha tolv katter utan att vi kunde överklaga beslutet, säger Götenebostäders vd Roland Lundqvist.
Inger-Lise Bryhn Skjönberg kunde tänka sig en kortare uppsägningstid under ett år. Hon lovade också att följa ett eventuellt beslut om djurförbud eller minskat antal katter som länsstyrelsen för närvarande överväger.
Götenebostäder nappade inte. Värden kunde bara gå med på en prövotid om hon gick med på att ha högst två katter.
Förra året införde värden en rekommendation om maximalt två djur för nyinflyttade.
När Inger-Lise Bryhn Skjönberg flyttade in fanns inga gränser för antalet husdjur.
Hon håller med om att kattsituationen under en period var ohållbar. Som mest hade hon 40-50 katter i trerummaren. En anledning var att hon tagit hand om övergivna kattungar och andra katter som folk dumpat hos henne.
– Jag har försökt få katter omplacerade, men det tar tid.
– Jag var bortest och hade en jättedålig kattvakt. Toalettlådorna hade inte tömts en gång under de fem dagar jag var borta, trots att jag köpt in kattsand. Lukten var förfärlig.
Inger-Lise Bryhn Skjönberg anser inte att hennes katter i dagsläget skapar olägenhet för andra.
Hon har samlat in ett stort antal namnunderskrifter från boende i området som stöd för sin sak. Inger-Lise har också minskat antalet katter rejält. I dag har hon tio.
Under hyresnämndens sammanträde fanns vittnen som talade mot henne, men också för.
Men det hjälpte inte.
Men den som har katt är ansvarig för att djuret inte orsakar problem.
Trots att antalet katter nu är betydligt färre kunde nämnden känna lukten av katturin i trapphuset och lägenheten. Olägenheten finns med andra ord kvar skriver hyresnämnden i beslutet.
Katterna kan obehindrat gå in och ut via ett öppet vädringsfönster. Därför kan problemen med att de smutsar ner på uteplatser och i sandlådor förväntas kvarstå enligt nämndens noteringar.
Mot den bakgrunden har hon åsidosatt sina förpliktelser i så hög grad att det inte är skäligt att hyreskontraktet förlängs enligt hyresnämndens beslut.
Just nu förbereder Inger-Lise Bryhn Skjönberg ett överklagande med hjälp av Hyresgästföreningens jurist.
– Rätt ska vara rätt. När jag läser beslutet ser jag bara att Götenebostäders sida av saken kommit fram, säger hon.
– Det fördröjer processen med avflyttning. Men jag kan inte tänka mig att Svea hovrätt inte går på vår linje.