Annons

Hyresgästen lämnade kvar möbler – och död katt

Sundsvall Grannarna reagerade på lukten. När värden gick in i lägenheten hittade de sopor, bråte och möbler. Och en död katt. "Personalen blev så träffad av situationen att de inte ville gå tillbaka in igen", säger André Westergren på Diös.
Två bilder. En visar en specificerad faktura där det framkommer att en död katt tagits om hand. Den andra bilden visar en ostädad toalett.
Foto: Åsa Eriksson/Diös
Fastighetsbolaget fick ta hand om både städning och kremering.

Av okänd anledning övergav den 22-åriga hyresgästen sin lägenhet efter att ha bott där i ett år.

– Det var inte förrän grannar, som kände att det luktade från lägenheten, hörde av sig som vi misstänkte något och åkte dit, berättar André Westergren på fastighetsbolaget Diös.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Han är teknisk förvaltare och var med vid första besöket i lägenheten.

– Det stank nåt fruktansvärt där inne. Kyl och frys var avstängda och det var fullt med grejer överallt.

Diös personal konstaterade att lägenheten var tom och tycktes övergiven.

Läs ocksåMiljöinspektörerna kämpar för en bättre boendemiljöAmi Hammar vid miljökontoret, Trollhättans Stad och ett av de misstänkt mögliga utrymmen på Slåttervägen i Trollhättan.

– Vi försökte få tag i hyresgästen på alla sätt, men lyckades inte.

Bråte och sopor i en lägenhet.

Eftersom bostaden ansågs vara en ”sanitär olägenhet” beslutade sig hyresvärden för att tömma ur, städa och sanera. Möblerna skulle köras iväg för en tids magasinering och sedan slängas om inte hyresgästen hörde av sig.

Läs ocksåHyr för en spänn – ett erbjudande som inte gick hem: "Stolt att vi försökte"plansch med en massa text. På den andra delen av bilden syns Laxåhems logga.

Arbetet påbörjades ett par dagar senare.

Det var då som saneringsfirmans personal gjorde en obehaglig upptäckt av vad som kan ha varit huvudkällan till odören i lägenheten.

En död katt hängde över armstödet på en fåtölj med en gardin över. Eftersom den var dold hade den inte upptäckts tidigare. Av skicket att döma så hade katten legat där ett tag.

– Jag fick höra att personalen blev så träffad av situationen att de inte ville gå tillbaka in igen, säger André Westergren på Diös.

Annons

Arbetsledaren på saneringsfirman fick istället åka dit och ta hand om kadavret.

– Katten kremerades och jag vill minnas att vi också gjorde en anmälan till polisen eller länsstyrelsen, säger André.

Händelsen inträffade i maj förra året och den tidigare hyresgästen har ännu inte hörts av.

För att kunna kräva in pengarna för sanerings- och flyttkostnader skickade Diös till slut en stämningsansökan till Sundsvalls tingsrätt. Domen vann nyligen laga kraft.

Den före detta hyresgästen är nu skyldig att betala sammanlagt över 63 000 kronor till Diös Norrland AB.

Beträffande den polisanmälan som personalen gjorde så inleddes en förundersökning gällande misstänkt djurplågeri.

– Men eftersom det inte gick att styrka brott så lades den ner, meddelar förundersökningsledare John-Michael Kurtti på polismyndigheten region Nord.

Även om misstankar fanns så kunde polisen alltså inte fastställa exakt när katten dött eller av vad. Kvarlevorna gick inte att obducera.

Inte jätteovanligt med övergivna djur

För Diös och Ocabs personal tillhör inte händelsen vanligheterna. Och det är inte helt självklart hur man ska agera om man gör en sådan här upptäckt.

Annons

Det vet däremot Helen Löfblad, länsveterinär på Länsstyrelsen Västernorrland.

– Alltså man måste skilja på två saker. Hittar man ett dött djur så ska man ringa polisen, eftersom det eventuellt ska utredas som brott. Om djuret lever så är det vi som utreder saken och beslutar om ett eventuellt omhändertagande. Då försöker vi också få tag i ägaren och vi beslutar också om djuret ska avlivas eller säljas.

Om man hör djurläten från en grannlägenhet och är osäker på om djuret är övergivet eller inte, ska man ringa er då?

– Ja, vi tar ju inte bara hand om misskötta djur utan även övergivna djur, som alltså kan vara friska fortfarande. Om man misstänker att till exempel grannen farit bort eller av någon annan anledning lämnat sitt husdjur utan tillsyn så ska man höra av sig till oss så vi kan utreda saken.

För någon vecka sedan omhändertog länsstyrelsen två katter som strök omkring i ett hyreshusområde i Kramfors kommun. Grannarna hade anat oråd och kontaktat länsstyrelsen. Det visade sig att ägaren blivit frihetsberövad av polisen och därför inte tagit hand om sina djur.

Hur vanligt är det att djur hittas övergivna?

– Det är faktiskt inte jätteovanligt ändå. Det händer ju att ägaren till exempel hamnar på sjukhus, dör eller blir hämtad av polis. Om inte ägaren talar om, eller inte kan tala om, att det finns djur som måste tas hand om så känner ju ingen till det heller. Och då kan det gå illa.

Helen Löfblad menar att det därför är viktigt att tänka på som djurägare, om olyckan skulle vara framme.

– Man kan ju inte veta i förväg om man kommer råka ut för något, så det är väldigt bra om man till exempel har ett kort i plånboken om att det finns djur i hemmet, och gärna ett nummer också till någon som kan ta hand om dem. Det är även bra att ha en sådan lapp uppsatt på kylskåpet ifall djuret springer och gömmer sig när främmande kommer in i bostaden.

Läs också Gratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostar Mamma tvingas söka skydd från våldsam son – kämpar för lägenheten i domstol Du åldras snabbare i hyresrätt – ny studie får kritik: ”Inte säkerställt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.