Annons

Grannarna slog larm om stanken – UV-ljus avslöjade kattkisset

Malmö Grannarna klagade på att det stank i trapphuset. Lukten lokaliserades till en lägenhet där en undersökning med UV-ljus avslöjade kattkiss i alla rum. Nu kan hyresgästen tvingas flytta.
Foto: Pixabay/Hyresvärden

Det var under förra hösten som både grannar och hyresvärdens personal reagerade på stanken i trapphuset. Grannarna pekade ut en specifik lägenhet som källa och värdens hembesök bekräftade uppgifterna. Bostaden var ostädad och luktade av både kattkiss och avföring. Rena vanvården, ansåg hyresvärden. Delar av lägenheten var strömlös, vilket hyresgästen inte felanmält. Och värden upptäckte även ohyra i form av skalbaggar.

Hyresgästen blev uppmanad att städa och kontakta saneringsfirma för att utrota ohyran. Hyresgästen anlitade städfirma men det hjälpte inte. Det fortsatte att lukta i trapphuset.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
UV-ljus som avslöjar kattkiss.
Saneringsfirman undersökte lägenheten med UV-ljus för att upptäcka kattkiss.

Kattkiss syntes i UV-ljuset

Hyresvärden skickade ut flera varningsbrev till hyresgästen och gjorde ett nytt hembesök. Då hade man med sig en firma som undersökte hela lägenheten med UV-ljus. Den omfattande undersökningen visade att det fanns ”fukt- och vätskador” i samtliga rum. Enligt rapporten från saneringsfirman skulle det krävas omfattande renoveringar för att komma till rätta med problemen. Det handlade om att riva ut parkettgolv och lister, riva golvfoder i hallen och undersöka all betong.

Till slut fick hyresvärden nog av problemen och skickade en uppsägning. Men hyresgästen har inte flyttat ut och därför har nu värden vänt sig till hyresnämnden som ska pröva fallet.

Annons

Att låta katter kissa inomhus kan bli en mycket dyr historia för hyresgäster. Hem & Hyra har tidigare skrivit om en kvinna som stämdes på totalt 445 000 kronor för sanering och renovering på grund av kattkiss.

Läs ocksåKändiskatten Luffar-Lasse förenar tiotusentals människor: "Han sprider så mycket glädje"

En 80-årig kvinna i Mönsterås utanför Kalmar tvingades också att flytta efter 30 år som hyresgäst. Hon hade i omgångar haft upp till tjugo katter i lägenheten. Och stanken från djuren kändes i hela trapphuset.

 

Annons

Läs ocksåHyresgästen lämnade kvar möbler – och död kattTvå bilder. En visar en specificerad faktura där det framkommer att en död katt tagits om hand. Den andra bilden visar en ostädad toalett.
Läs också Stanken av kattkiss så stark att grannar nästan kräktes – 79-årig kvinna tvingas flytta Lovade betala för kattkisset - ångrade sig och gick till polisen: "Aldrig skrivit på det aktuella avtalet" 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.