Annons

Lovade betala för kattkisset – ångrade sig och gick till polisen: ”Aldrig skrivit på det aktuella avtalet”

Falun Falubon hävdade att någon hade förfalskat hennes namnteckning. Hon hade inte lovat hyresvärden att betala för saneringen av katturinen. Nu får kvinnan betala både sanering och rättegångskostnader – totalt 111 000 kronor.
Foto: Mattias Frödén/Wikimedia commons
Falu tingsrätt har dömt kvinnan att betala för både saneringen av kattkiss och för hyresvärdens rättegångskostnader.

Kvinnan hyrde en lägenhet av Kopparstaden i Falun. Enligt Skatteverket skrevs hon där sommaren 2014 medan hon själv hävdar att hon flyttade in i lägenheten redan 2004.

Hyreskontraktet skrev hon å andra sidan under i januari 2017.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hur länge hon bodde på adressen är alltså något oklart, men hösten 2018 gjorde ett saneringsföretag en besiktning av lägenheten. Rapporten visade att det fanns synliga skador på tapeter och ytskikt, klösmärken och övertejpade skador.

Och så luktade det katturin.

Lovade betala – ångrade sig

Det här gjorde att kvinnan träffade en överenskommelse med Kopparstaden. Hon skulle få hyra en ny lägenhet om hon lovade att betala för renoveringen av skadorna orsakade av katturinen. Dessutom fick hon inte ha någon katt i den nya bostaden.

Drygt ett år senare fick kvinnan räkningen av Kopparstaden – 77 581 kronor.

Annons

Alldeles för dyrt tyckte kvinnan och vägrade att betala.

Katturin kan orsaka stora skador i lägenheter. Den här katten har dock inget med artikelns innehåll att göra.

Förfalskad namnteckning

Det ledde till att Kopparstaden sommaren 2022 stämde henne vid Falu tingsrätt. Först i slutet av april i år höll domstolen förhandling i ärendet. Under tiden hade kvinnan kommit på att någon måste ha förfalskat hennes namnteckning på avtalet med hyresvärden.

I januari polisanmälde hon saken. I anmälan står följande att läsa: ”Urkundsförfalskning genom att Kopparstaden AB obehörigen har hänvisat till ett avtal som falskt framställer NN:s underskrift gällande en påstådd överenskommelse. NN menar att hon aldrig skrivit på det aktuella avtalet.”

Förundersökningen pågår fortfarande, men när det var dags för förhandling i tingsrätten tog varken kvinnan eller någon annan upp saken.

Hävdade tvång

Tingsrätten kom fram till att Kopparstaden inte hade gjort något fel

I stället förklarade hon att skadorna måste ha uppstått när en tidigare hyresgäst bodde i lägenheten. Kvinnan ifrågasatte även nu kostnaden som hon tyckte var alldeles för hög.

Framför allt hävdade hon att hon tvingats skriva under överenskommelsen med Kopparstaden. Om hon inte gjort det hade hon vräkts och inte fått någon ny bostad.

Annons

Men tingsrätten köpte inte hennes resonemang. Domstolen skriver visserligen att man kan diskutera om det är rätt att villkora kontraktet på en ny lägenhet med ett krav på att betala för saneringen.

Men rätten kommer sedan fram till att om hon inte skrivit under och i stället blivit uppsagd så hade hon kunnat bestrida både eventuell uppsägning och att hon var ansvarig för skadorna.

Läs ocksåDärför kissar katten på fel ställe – det här kan du göraDjursjukskötaren Ulrika Lundgren håller en vit katt i famnen.

Avtalet är giltigt

Slutsatsen blir att Kopparstaden inte har gjort något fel och att avtalet är giltigt. Hon döms därför att betala för renoveringen plus att hon ska betala bostadsbolagets rättegångskostnader på 34 000 kronor. Sammanlagt handlar det om 111 000 kronor.

Domen kan överklagas senast den 7 juni.

Fakta: Om katten kissar inne – tips på vad du kan göra

Om inte katten ska användas till avel kan det vara idé att kastrera den. En följd av kastreringen blir att katten förlorar sin sexualdrift vilket bland annat gör att den slutar doftmarkera.
Låt en veterinär undersöka katten. ”Felkissandet” kan bero på att den är sjuk.
Om katten har kissat utanför lådan är det mycket viktigt att göra rent så fort som möjligt. Annars kan den fortsätta med ovanan.
Det kan vara svårt att se exakt var katten har kissat. En UV-lampa gör att man kan se alla stänk.
Håll efter kattlådan. Rensa den varje dag och byt sanden regelbundet. Sanden får gärna vara finkornig och klumpbildande.
Ställ en låda på platsen där den brukar markera.
Ha lika många lådor som du har katter, plus en extra.

Läs också Dalabolag nekar kattägare lägenhet - juridiskt tveksamt 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Bar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphuset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.