HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ingrid, 93, protesterade mot höjd hyra – riskerar nu vräkning

Hagfors Först ville värden Chinese Student House tvinga Ingrid, 93, att städa trapporna. Sen ville han höja hennes hyra med 10 procent. Då sa Ingrid nej. Nu riskerar hon att bli vräkt.

I onsdags fyllde Ingrid 93 år och släkten samlades för att fira henne. Ett firande som gjordes samtidigt som det hänger ett vräkningshot över henne. 

– Nu säger hon att hon är så gammal att hon inte bryr sig, men jag tror att det bara är ett sätt att hålla detta ifrån sig, säger Jan Olsson som är den släkting som för hennes talan i ärendet eftersom hon inte tycker om att prata i telefon eller har någon dator att kommunicera via.

Läs också

Ingrid flyttade in i fastigheten när den var nybyggd på 50-talet. Huset ägdes då av den kommunala hyresvärden Hagforshem men såldes och ägs nu av privatvärden Chinese Student House med säte i Stockholm.

De försökte i början av året få Ingrid att skriva på ett nytt kontrakt som, utan att hyran sänktes, skulle innebära att Ingrid skulle delta i trappstädningen. Dessutom fanns avgifter som skulle påföras beroende på hur många som bodde i bostaden.

Ingrid avråddes från att skriva på det nya kontraktet. Strax därefter kom ett nytt brev från hyresvärden. Den här gången meddelades att de ville höja hyran med 10 procent – trots att de redan tagit ut en hyreshöjning på 0,7 procent för 2016 efter förhandling med Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHyresgästföreningen ska driva fall om misstänkt diskriminering

– Ingrid blev mycket illa berörd och efter någon dag var hon beredd att skriva på ett nytt hyresavtal och godta höjningen. Hon hade svårt att sova om nätterna, säger Jan.

Jan Olsson kontaktade Hyresgästföreningen och tillsammans hjälpte de Ingrid att bestrida höjningen. 

Då kom ett brev till Ingrid som meddelade att hon är skyldig hyresvärden både de obetalda höjningarna samt påminnelseavgifter och därför ska vräkas från bostaden. Totalt 2000 kronor.

Läs ocksåChockhöjning av hyran i korridoren - betala inte säger juristen

Anna Nykvist är den förhandlare på Hyresgästföreningen i Karlstad som driver ärendet för Ingrid. 

– Jag blir så förbannad, stackars lilla dam som råkar ut för detta. Att höja hyran med 10 procent när snittet i Hagfors var en höjning på 0,7 procent är inte bara totalt oskäligt – utan dessutom ogiltigt. För att skicka ut en hyreshöjning på det här sättet är ett brott mot förhandlingslagen och kan ge skadestånd, säger hon.

Enligt henne följer förhandlingsordningen med huset sedan Hagforshem ägde det, eftersom den har inte sagts upp av den nya hyresvärden. Därmed gäller inte hyreshöjningen.

Läs vad hyresvärden säger om vräkningen.

Läs också Hyrestvisten i Köping är löst Orsakade dubbla vattenskador och brand – sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.