HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Järfällahus sätter rekord i hyresprövningar

Järfälla Hela 1 600 hyresgäster i Järfällahus kommer att få sina hyror prövade i hyresnämnden. Hyresvärden vill ha betalt för kakel de satte in för nästan 30 år sedan.

Hyresförhandlingarna om Järfällahus hyror för i år stannade vid en höjning på 1,7 procent och 0,2 för dem som betalar vattenräkningen separat. ”Århundradets prutning” kallade Hyresgästföreningens förhandlare uppgörelsen.

Men samtidgt bestämde man att hyrorna för ett antal upprustade fastigheter skulle förhandlas särskilt. Under våren har parterna träffats utan att komma överens. Järfällahus har begärt höjningar för flera renoveringar som ligger långt bak i tiden.

Läs ocksåKritiserad hyresgästbas föreslås till ny hög post – trots larm från visselblåsareKenneth Gustavsson, Hyresgästföreningen, och skiss på visselblåsare.

– Vi kunde sträcka oss till att ersätta upprustning efter 2012. Men längre tillbaka än så har bolaget fått täckning för i tidigare förhandlingar, säger Bengt Lundström, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

– Det var nära en uppgörelse i våras, men då backade Hyresgästföreningen och gav oss ett oseriöst lågt bud. Det låg på ett fåtal procent av vad vi begärt, säger David Lundqvist, ekonomichef på Järfällahus.

I mitten av juni lämnade Järfällahus förhandlingsbordet och i mitten av juli fick hyresnämnden ansökan om att ompröva 1 600 hyresgästers hyror. Höjningskraven är upp till 30 procent från 1 januari i år.

Annons
Läs ocksåEfter årets rekordhöjning – nu kommer nästa hyressmäll, Lars, 71: ”Ett svek”Lars Toftmar, hyresgäst i Ystad.

Hur det ska hanteras lämnar bolaget ”med varm hand” över till hyresnämnden.

– Vi är inriktade på att få parterna att komma överens. Om det inte går finns det risk för att prövningen kommer att ta tid, säger hyresråd Kristian Eriksson på Hyresnämnden i Stockholm.

Hyran ska sättas efter bruksvärdet. Kostnaden för en enskild förbättring står inte alltid i relation till hyreshöjningen. Järfällahus vill till exempel ha 50 kronor i månaden i all framtid för att ha installerat fläktkåpor i kök, men bara 2 kronor per kvadratmeter och år för att ha tilläggsisolerat fasaderna – en betydligt större investering för bolaget.

Läs ocksåVärden bröt upp Rogers källarförråd - skulle vårstädaMan som sitter i en fåtölj.

– Det handlar om det upplevda värdet för hyresgästen. När det gäller exempelvis fasadrenoveringen kan vi delvis räkna hem kostnaden i besparingar. Här är det  standardhöjande åtgärder över tid som hyresgästen fått del av men inte betalar för, säger David Lundqvist.

– Vi tycker det är uppseendeväckande att Järfällahus nu diskvalificerar de överenskommelser de slutit under mer än 20 år. Bolaget har en stark ekonomi men vill ändå skinna sina hyresgäster med krav på hyreshöjning upp till 30 procent, säger Eva Dazley, ordförande Hyresgästföreningen i Järfälla.

Annons

Även om prövningen endast gäller en tredjedel av Järfällahus 5 600 lägenheter, kan övriga hyresgäster knappast andas ut, enligt David Lundqvist.

– Vi kan nog snarare utlova att det här kommer att återkomma. De senaste tio åren har förhandlingarna gröpt ur ekonomin. Får vi inte in de pengar vi behöver i hyresförhandlingarna är vi hänvisade till hyresnämnden, det är att betrakta som en standardprocedur.

Läs också Efter flera misstag - nu får hyresgästerna anmäla felen till en jurist Uppsagd rökare får bo kvar i rökfritt hus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.