Annons

JO-kritik mot hembesök i lägenhetskontraktet

Malmö Det var fel av socialnämnden att skriva in tillsynsbesök som ett villkor i hyreskontraktet. Nu riktar Justitieombudsmannen kritik mot Malmö kommun.
Sveriges blå lagbok framför ett hus.
Foto: Fredrik Rubin
Malmö kommun gjorde fel som skrev in besök som villkor i hyreskontraktet. Arkivfoto.

Det ärende som JO har granskat rör en så kallad övergångslägenhet. Det är en lägenhet där kommunen är förstahandshyresgäst, och sedan hyr ut till en privatperson i andra hand. Han eller hon kan senare ta över förstahandskontraktet, förutsatt att hyresvärdens krav uppfylls.

Mannen som står bakom JO-anmälan har varit hemlös sedan 2014 och därför tidigare bland annat bott på vandrarhem och hotell som kommunen betalat. I slutet av 2016 erbjöds han kontraktet på en övergånglägenhet. Han tackade ja och skrev på kontraktet, men några dagar senare hörde han av sig till socialförvaltningen för att ta tillbaks det medgivande som gav förvaltningen tillträde till lägenheten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Justitieombudsmannen Thomas Norling ifrågasätter om hyresgästen verkligen hade något alternativ, när han skrev under på att socialtjänsten skulle få göra tillsynsbesök ungefär en gång i månaden. ”Som jag förstår situationen fick han acceptera villkoren om han ville på tillgång till den aktuella lägenheten. Det kan dock inte uteslutas att [hyresgästen] (…) när han skrev under hyreskontraktet och dess bilaga, faktiskt samtyckte till tillsynsbesök”, skriver JO. JO nöjer sig därför med att understryka att det är viktigt att privatpersonen får tydlig information om vilka boendealternativ som finns.

Annons

JO menar att kommunens skrivningar om hembesök inte har något stöd i lagen. Grundlagen Regeringsformen skyddar medborgarna från bland annat husrannsakningar och andra intrång från myndigheternas sida. Visserligen finns det undantag även i lagen, men några sådana har kommunen inte åberopat i detta fall. Dessutom finns det ett hyresförhållande mellan kommunen och hyresgästen, skriver JO. Därför tillämpas hyreslagen, som redan ger hyresvärden vissa möjligheter att gå in i en lägenhet. Den än mer långtgående rätten i kontraktet är därför inte giltig.

JO har nu avslutat ärendet och skriver att myndigheten ”förutsätter att nämnden ser över villkoren och anpassar dem till gällande bestämmelser”.

Läs ocksåSocialen gick in i lägenhet – får kraftig kritik av JO

Detta kommer kommunen också att göra, berättar arbetsmarknads- och socialnämndens ordförande Sedat Arif (S) för Hem & Hyra. Förvaltningen ska gå igenom JO:s yttrande, och anpassa formuleringarna så att de följer lagen.

Annons

– Vi ska givetvis följa den gällande lagstiftningen, säger Sedat Arif (S).

Fakta: Justitieombudsmannen
  • Justitieombudsmannen (JO) är en statlig myndighet som väljs av riksdagen för att kontrollera att andra myndigheter och deras tjänstemän följer gällande lagar och andra författningar i sin verksamhet.
  • JO kontrollerar detta genom att pröva och utreda klagomål från allmänheten och genom att göra inspektioner hos myndigheter och genomföra andra undersökningar på eget initiativ.
Läs också Expert på hemlöshet kritiserar hårda uthyrningskrav MKB skärper rutiner efter anmälan om legitimationstvång Malmö stad bokar hotell och vandrarhem för 134 miljoner Dyra akutlösningar för hemlösa ska stoppas Miljöförvaltningen dömer ut hotell för hemlösa

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.