Annons

Socialen gick in i lägenhet – får kraftig kritik av JO

Farsta Farsta stadsdelsnämnd får allvarlig kritik av justitieombudsmannen för att personal sökt igenom en lägenhet utan tillåtelse.

Mannen bodde i en typ av träningslägenhet där han också skulle få socialt stöd i sin strävan att leva ett liv utan missbruk. Men boendet, som hade som mest 33 lägenheter, var kantat av allehanda problem. Stölder, bränder, skadegörelse, droganvändning och allvarliga sjukdomsfall gjorde att striktare kontroller infördes. Det skulle bland annat kunna införas tillsyn i lägenheterna. Så gjordes också, i mitten av juni gick personal in i en mans lägenhet då de misstänkte att det kunde finnas narkotika där. Men det hade de inte rätt till.

Först polisanmälde mannen kommunens personal men den förundersökningen lades ner. När nu justitieombudsmannen tittat på händelsen konstateras att ett allvarligt fel begåtts av Farsta stadsdelsnämnd. I beslutet skriver JO:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det skydd som varje medborgare har genom regeringsformen mot intrång i sin bostad i princip endast kan undantas genom lagstiftning.

Annons

– Frågorna som behandlas är av ett sådant principiellt intresse att jag finner skäl att lämna över kopior på besluten till Socialstyrelsen och inspektionen för vård och omsorg för kännedom.

Farsta stadsdelsförvaltning skriver själv i sin korrespondens med JO att de erkänner att de brustit i rutiner och kunskap om regelsystemet.

Annons
Läs ocksåJamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation”
Läs också Hemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad först Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Vräkt efter socialens hyresmiss – kommunen anmälde sig själv för allvarliga brister Gängkrig på tapeten: "Symbol för att våldet blivit en del av stad och hemmiljö"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.