Annons

MKB skärper rutiner efter anmälan om legitimationstvång

Malmö En malmöbo har JO-anmält det kommunala bostadsbolaget för att han ska ha krävts på legitimation när han begärde ut en allmän handling. Nu skärper MKB sina rutiner för att inte bryta mot grundlagen.
Foto: Andreas Brunner
Nu ska MKB skärpa sina rutiner för att inte bryta mot grundlagen.

Det är en privatperson i Malmö som har anmält MKB till Justitieombudsmannen. Anledningen är att han ska ha blivit ombedd att visa legitimation vid två tillfällen då han begärt att få ta del av allmänna handlingar.

Enligt offentlighetsprincipen har alla rätt att ta del av allmänna handlingar hos myndigheter, som inte får fråga efter syftet eller vem det är som begär ut uppgifterna. Offentlighetsprincipen är en del av Tryckfrihetsförordningen, som är en av Sveriges grundlagar.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Justitieombudsmannen har begärt in ett svar från MKB, som nu har kommit med ett sådant. Enligt bostadsbolaget är går det inte att säkert säga att malmöbon verkligen blev ombedd att visa legitimation, men å andra sidan kan man heller inte utesluta att det var på det viset. Eftersom MKB kommit fram till att personal i företagets reception inte följt bolagets egna rutiner har en handlingsplan tagits fram. I denna framgår det att alla anställda ska få kompletterande utbildning och alla nyanställda ska introduceras i lagstiftningen. En broschyr ska också tas fram.

Annons
Fakta: Offentlighetsprincipen
  • Syftet med offentlighetsprincipen är att förhindra maktmissbruk och korruption inom stat, kommun och landsting genom att verksamheterna ska kunna granskas av vem som helst.
  • En allmän handling som får lämnas ut ska tillhandahållas genast eller så snart som det är möjligt, på stället och utan avgift.
Fakta: Justitieombudsmannen
  • Justitieombudsmannen (JO) är en statlig myndighet som väljs av riksdagen för att kontrollera att andra myndigheter och deras tjänstemän följer gällande lagar och andra författningar i sin verksamhet.
  • JO kontrollerar detta genom att pröva och utreda klagomål från allmänheten och genom att göra inspektioner hos myndigheter och genomföra andra undersökningar på eget initiativ.
Läs också Hyresgäster på Sorgenfri vill inte betala för MKB:s elrenovering MKB höjer parkeringspriserna för alla – 10000 platser berörs De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.