Annons

Juristens råd: ”Man ska inte behöva stå ut med inbrott”

Västra Götaland Du har rätt till ett låsbart förråd. Men hyreslagen säger inget om hur bra låset måste vara. Läs Hyresgästföreningens tips om vad du kan kräva av värden för att skydda cyklar och andra grejer.
Foto: Linn Bergbrant/Gustaf Görfelt
"Är det ofta inbrott, om någon nyckel är på vift eller om personer ofta uppehåller sig i källare och på vinden ska man vända sig till sin hyresvärd som får vidta åtgärder", säger Hyresgästföreningens jurist Ellinor Rapp.

– Man har rätt till ett låsbart förråd. Det är lägsta godtagbara standard enligt hyreslagen, precis som rinnande vatten. Men det sägs inget om hur stort det ska vara, hur låsen ska se ut eller att det ska finnas flera ingångar med olika lås.

Det säger Ellinor Rapp, jurist på Hyresgästföreningens regionkontor i Göteborg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– När fastigheter renoveras eller byggs nya gör man kanske förråd med galler, bättre låssystem, lite säkrare helt enkelt. Men då blir det också lite dyrare. Är låset från när huset byggdes så kan du inte begära att standarden ska höjas. Det kan du inte tvinga hyresvärden till.

Vad kan man då kräva som hyresgäst?

– Man ska inte behöva stå ut med inbrott. Hyresvärden ska informera vid inbrott, och laga lås. Är det ofta inbrott, om någon nyckel är på vift eller om personer ofta uppehåller sig i källare och på vinden ska man vända sig till sin hyresvärd som får vidta åtgärder.

Annons
Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Vad gör man om man inte får gehör?

– Om man upplever att problemen är stora och att hyresvärden inte gör något åt dem, då kan man gå till hyresnämnden och begära ett åtgärdsföreläggande. Så får man se om hyresnämnden tycker att det är en brist. Om dörren till exempel går att låsa, men man kan visa att det räcker att bara putta på den för att den ska gå upp.

Det finns också hyresvärdar som tar till med hårdhandskarna för att få bukt med återkommande stölder, konstaterar Ellinor Rapp.

Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

– De stryper tillgången till hyresgästernas förråd. Man får hämta ut nyckel på vissa tider. Men man kan ju komma på jättesent på kvällen att man behöver de där stövlarna i källaren.

Ellinor Rapp rekommenderar att man som hyresgäst kollar med sitt försäkringsbolag vilka villkor som gäller. Rent generellt brukar hemförsäkringen inte täcka förluster av stöldbegärlig egendom i förråd.

Annons

Hon rekommenderar därför att inte förvara dyrbara saker där. Det gäller även föremål med stort affektionsvärde, som fotoalbum.

Som medlem kan man alltid kontakta Hyresgästföreningen för råd. Föreningens förhandlare kan också ha nytta av att känna till om det förekommer inbrott i ett visst område, och om förrådet känns otryggt och otrevligt. Det kan komma att påverka hyran.

Har du rätt till ett cykelförråd? Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg reder ut.

Fakta: Ditt inflytande vid säkerhetsåtgärder
  • Om hyresvärden vill höja hyran för att sätta in digitala lås till gemensamma utrymmen i ett hus måste minst hälften av hyresgästerna godkänna det för att låsbytet ska bli av.
  • Om hyresvärden vill ändra enskilda förråd, till exempel sätta in så kallade troaxburar, krävs godkänt från varje enskild hyresgäst.
  • Om någon väljer att inte godkänna åtgärden kan hyresvärden vända sig till hyresnämnden. Hyresnämnden bedömer då om det är rimligt att värden ändå bör få lov att genomföra förändringen eller ej.
Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Hyresgästen länsade kvinnans lägenhet på möbler och saker: ”Trodde inte det var sant” Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.