Annons

Kattkiss kostade halv miljon

Norrköping Hyresgästens katter förstörde två lägenheter. Nu vräks kvinnan och krävs på 250 000 kronor. Men hon själv anser sig oskyldig till skadorna.
Foto: Jakob Kindesjö

Sommaren 2011 skulle Hyresbostäder laga en vattenskada i en lägenhet i Norrköping. Hyresgästen blev erbjuden ett tillfälligt boende under tiden. Men när bostaden skulle synas visade den sig vara i ett betydligt sämre skick än väntat. Men inte på grund av fukt utan av katter.

– Den var helt förstörd av vanvård, det gick inte låta någon bo där. Det är kruxet med katter, urinet tränger in överallt och är mycket svårt att få bort, säger Bengt Zetterdahl, utredare på kommunägda Hyresbostäder i Norrköping.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt hyresvärden hade urin från kvinnans katter trängt ner i golv och ytskikt och krävde omfattande saneringsinsatser. Slutnotan hamnade på 450 000 kronor, där hyresgästen nu krävs på att betala 250 000.

Samtidigt kom signaler om att vanvården fortsatte i kvinnans tillfälliga lägenhet. Efter flera tillrättavisningar bestämde Hyresbostäder slutligen att säga upp henne. Fallet hamnade hos hyresnämnden, som först ville göra en besiktning av bostaden. Men det vägrade hyresgästen.

– Det slutade med att vi tvingades gå in med handräckning. Vi var tretton man, varav fyra poliser, för att genomföra besiktningen, berättar Bengt Zetterdahl.

Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

Hyresgästen hade då hunnit bo där i cirka ett och ett halvt år. Men protokollet från inspektionsfirman visar att även denna bostad fått stora skador av katturin. Även här kommer insatser krävas som utrivning av ytskikt och bortfräsning av betong. Sannolikt handlar det om ytterligare en halv miljon i kostnader.

Annons

Hyresnämnden slog fast att hyresgästen misskött sitt boende och inte lyssnat på värdens varningar. Beslutet blev att vräka henne med utflyttning före sommaren. Men kvinnan hävdar att hon och katterna inte orsakat skadorna.

– Jag har flera kattoaletter i lägenheten, mina katter är kastrerade och de är rumsrena sedan födseln, säger hon.

Läs ocksåAnitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt”Anita Andersson Landegren är hyresgäst hos Hyresbostäder i Norrköping.

Kvinnan överklagade till hovrätten, men domstolen ändrade inte nämndens beslut. Skadorna som uppkommit beror enligt henne på brister hos hemtjänstens städning och att hyresvärden inte åtgärdat det hon felanmält.

– Jag har alltid varit mån om och vårdat min bostad, säger hon.

Hyresgästföreningen varnar för att katter i lägenhet kan bli väldigt kostsamt för hyresgästen.  Uppstår det skador kan hyresvärden kräva dig på ersättning.

– Rivmärken på tapeter och fläckar på golv brukar inte räknas som normalt slitage. Det kan hyresvärden kräva ersättning för,säger Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen i Linköping.

Annons

Hur är det med katturin?

– Det kan ge stora skador och det kan bli väldigt kostsamt för hyresgästen. Det finns inget tak för vad hyresvärden kan kräva,men kravet kan bestridas och prövas i hyresnämnden.

Kan hyresvärden förbjuda mig att ha katt?

– Inte om det tillåts i hyresavtalet,då måste det förhandlas, säger Ingrid Buskas.

Läs också Grannarna slog larm om stanken – UV-ljus avslöjade kattkisset Stanken av kattkiss så stark att grannar nästan kräktes – 79-årig kvinna tvingas flytta Lovade betala för kattkisset - ångrade sig och gick till polisen: "Aldrig skrivit på det aktuella avtalet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.