Annons

Kennelklubben om hundattackerna mot människor: ”Vi vill inte ha rasförbud”

Nyheter Hem & Hyras granskning visar att det främst är kamphundar som biter människor. Trots det vill Svenska kennelklubben inte se ett rasförbud.
Hans Rosengren är presstalesperson på Svenska kennelklubben.
Foto: Johan Frick-Meijer
Hans Rosengren är presstalesperson på Svenska kennelklubben.

Hem & Hyras granskning av tingsrättsdomar visar att det främst är hundar av så kallad “kamphundstyp” som attackerar och biter människor. De vanligaste när vi sammanställer uppgifterna ur rättsprotokollen är amstaff, pitbull, american bulldog. Ordet ”kamphund” är ett kontroversiellt begrepp som Svenska Kennelklubben inte tycker att man ska använda. Men det är ofta just det som rätten skriver i domsluten utöver specifik ras. 

I Sverige har vi inget rasförbud – men det finns i andra länder som exempelvis Danmark. Där är 13 hundraser förbjudna och flera av dem är överrepresenterade i vår granskning av hundar som attackerat människor de senaste åren. Men ett rasförbud är ingenting som bör införas i Sverige, menar Svenska Kennelklubben.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Vi arbetar för att inte ha ett rasförbud, för det här är ägarens problem och inget annat. Det handlar om att den inte kan hantera sin hund, oavsett vad det är för hund. Du kan få den snällaste Golden retrievern till att bli en farlig hund. Jag vill inte bli biten av varken en Golden retrievern eller en pitbull, säger Hans Rosenberg, presstalesperson.

Jason behövde söka sjukhusvård för de skador som han fick av hundarnas attack
Jason behövde söka sjukhusvård för de skador som han fick av hundarnas attack. Bilderna är tagna precis efter händelsen och hans föräldrar har godkänt publicering av dem.

Ägarens ansvar, skyll inte på hunden

Vi har i vår granskning berättat om Jason Gustafsson som när han var sju överfölls av två så kallade “kamphundar”. En rottweiler och en amstaff. Han själv hade mycket hundvana redan vid tillfället då familjen hade en egen hemma. Jasons mamma, Anna Wirén, menar att problemet med att hundar angriper människor inte ligger hos hunden utan hos den som ansvarar för hunden.

Annons

– Från början var jag skitförbannad och jätteupprörd på kvinnan. Det är okej att ha hundar av alla de slag, med se för fan till att skaffa en hund du kan hantera. Och om du väljer att vara hundvakt acceptera bara hundar som du kan hantera, säger Anna Wirén. 

Läs ocksåFler bostadsbolag förbjuder kamphundar

Det håller Hans Rosenberg på Svenska kennelklubben med om. Han menar att en rädd och osäker hundägare smittar av sig på hunden och att oron kan göra att hunden gör exakt det som man är rädd för – att den attackerar andra människor och djur.

– I såna här lägen mår inte hunden bra och då ska vi inte utsätta den för det. I dagens läge är avlivning väldigt smärtfritt; det kostar mycket av ens egna känslor men det är ett enkelt sätt och alla mår oftast mycket bättre efteråt. Då kan man skaffa en ny hund att leva med på ett positivt sätt, säger Hans Rosenberg.

Annons

Läs mer: Jason, 7, attackerades av rottweiler och amstaff – hyresgäster mest utsatta för hundangrepp

Läs ocksåJason, 7, attackerades av rottweiler och amstaff – hyresgäster mest utsatta för hundangreppJason, 7, attackerades av grannhundar – en av många barn som utsatts för hundattacker
Fakta: Här är raserna som är förbjudna i Danmark:
 1. Pitbull terrier
 2. Tosa inu
 3. Amerikansk staffordshire terrier (amstaff)
 4. Fila brasileiro
 5. Dogo argentino
 6. Amerikansk bulldog
 7. Boerboel
 8. Kangal
 9. Centralasiatisk ovtcharka
 10. Kaukasisk ovtcharka
 11. Sydrysk ovtcharka
 12. Tornjak
 13. Sarplaninac
Läs också Danskt hundförbud inget för Sverige Rätt att omhänderta farlig kamphund Hotande hyresgäst blev uppsagd – gjorde huset strömlöst och utan värme

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.