Annons

Rätt att omhänderta farlig kamphund

Nyheter ​Hunden har bitit andra hundar och skrämt grannar i bostadsområdet. I januari omhändertogs den av polisen. Nu har kammarrätten kommit med en dom som ger vägledning om hur den nya lagen om tillsyn över hundar ska tolkas.
Polisen i Bollnäs har sedan förra sommaren fått in flera anmälningar om att en hund, som är en blandras mellan Pitbull och Amstaff, har vållat problem i ett bostadsområde. Hunden ska bland annat ha sprungit lös, bitit andra hundar och varit aggressiv.
Polisen har på flera sätt försökt få den 23-årige ägaren att hålla bättre koll på hunden. Bland annat fick han ett föreläggande om att den måste hållas kopplad och med en godkänd munkorg. Ändå fortsatte anmälningar från oroliga grannar att komma in.
I januari besökte polisen än en gång mannen för att tala om klagomålen på hans hundhållning. En av polismännen blev då nafsad i handen av hunden.
En vecka senare beslutade polisen att omhänderta hunden enligt lagen om tillsyn över hundar och katter.
Hundägaren överklagade polisens beslut. I länsrätten sade han att hunden inte alls brukar springa lös eller utan munkorg. Den ska inte ha tränats till att slåss med andra hundar. Att den har ärr på kroppen förklarade han med att den har lekt med andra hundar.
 
Polisen argumenterade i rätten för att mannen hade visat brist på ansvar vilja och förmåga att se till och sköta hunden på ett sätt som krävs av en ägare till en så kraftfull hund.
Enligt polisen har hunden testats mentalt och visat att den mycket väl kan gå till angrepp mot människor om den skulle bli överraskad eller trängd.
Länsrätten bedömde att polisen hade försökt med mindre ingripande åtgärder och att det finns risk att hunden även i fortsättningen skulle kunna orsaka skador eller stora problem för omgivningen. Därför fanns det fog för att omhänderta hunden.
Även det beslutet överklagades, till kammarrätten i Gävleborgs län. Kammarrätten måste inte ta upp alla överklaganden, men beslutade att detta var så intressant att det skulle prövas där.
– Med hänsyn till att det är en så pass ny lagstiftning gav vi prövningstillstånd. Det kan vara bra med ytterligare vägledning av hur lagen ska tolkas, säger kammarrättsråd Gertrud Forkman.
Även kammarrätten kom fram till att polisen hade handlat rätt. Hundägaren kan prova att överklaga till Regeringsrätten.
 
 

Annons
Annons
Fakta: 6 skäl till höjning 2009

Fakta/Nya lagen

Våren 2007 rasade en debatt om kamphundar i bostadsområden. Bland annat sade flera stora bostadsbolag att de förbjöd kamphundar hos sig. Många krävde att vissa raser skulle förbjudas.Hösten 2007 beslutade riksdagen om lagen om tillsyn över hundar och katter. Den förbjuder inte några hundraser. Däremot säger den att om någon brister i tillsynen av en hund, kan polisen meddela sådana förelägganden och förbud som behövs. Om inte detta räcker får polisen omhänderta den.Lagen började gälla i januari 2008, men har bara prövats ett fåtal gånger.

Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Juridiskt ombud: Därför ska hyresgästen inte betala för påstådda rökskador Fängelsedomar i muthärva inom kommunalt fastighetsbolag överklagas Natalie vägrade betala för gamla skador i lägenheten Hyresvärden vill behålla pengarna – Martin tvingas gå till domstol efter oljeläckan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.