Annons

Danskt hundförbud inget för Sverige

Nyheter I Danmark har regeringen lagstiftat mot innehav av 13 hundraser. Och nyligen förbjöd en bostadsrättsförening i Fredrikshavn hela 59 hundraser och olika korsningar av dessa. I Sverige har regeringen inga planer på att införa ett stopp mot vissa hundraser.  Ett fåtal bostadsbolag har förbud inskrivna i sina hyreskontrakt.​

​I ett bostadsområde i danska Ålborg har en majoritet av de boende röstat igenom ett förbud mot 59 hundraser för att öka tryggheten i området. Och i en bostadsrättsförening i Fredrikshavn har nyligen infört ett stopp mot 60 hundraser och korsningar av dessa.
Den danska regeringen förbjöd dessutom för drygt ett år sedan 13 hundraser.

I Sverige har Kristdemokraterna aviserat att de vill förbjuda vissa kamphundsraser, men har hittills inte fått något stöd från övriga regeringspartier eller landsbygdsminister Eskil Erlands-son.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Kamphundsförbud bland bostadsbolag har hittills fått störst fäste i Göteborg. För drygt ett år sedan beslutade kommunala Hjällbobostaden ett stopp som innebär att nya hyresgäster inte har rätt att inneha kamphund. Poseidon och Gårdstensbostäder införde redan för tio år sedan förbud mot kamphundar.

Annons

Privatvärden Botrygg, som äger 1 200 lägenheter i Stockholm, Göteborg, Linköping och Norrköping, har förbud också mot kamphundar. Botrygg har drivit ett mål i hyresnämnden där man velat säga upp ett ungt par som äger två amstaffhundar. Paret bytte sig till en av bostadsbolagets lägenheter i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Hyresnämnden gav dock, med viss tvekan, paret rätt att bo kvar och domen har inte överklagats till hovrätten.

– Vi har kvar förbudet och gjort vissa utökningar för att det ska bli tydligare och inga liknande missförstånd ska uppstå. Det gäller samtliga våra lägenheter, säger Kerstin Warvsten, förvaltare på Botrygg.

Annons
Läs ocksåJason, 7, attackerades av rottweiler och amstaff – hyresgäster mest utsatta för hundangreppJason, 7, attackerades av grannhundar – en av många barn som utsatts för hundattacker
Läs också Kennelklubben om hundattackerna mot människor: "Vi vill inte ha rasförbud" Lösa kamphundar och slarvig sophantering - nu flyttar hyresgästen Lösa kamphundar skrämmer grannar - hyresgäst sägs upp Hade kråka som husdjur - får bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.