Annons

Killarna blir kvar längre hemma hos mamma

Nyheter Livet sätts på paus. Unga män är mambor betydligt oftare än de jämnåriga kvinnorna. Konsekvensen kan bli att de halkar efter med både studier, jobb och familjebildning.
Foto: Jann Lipka
Ett alternativ till att bor kvar hemma är att göra som Simon, Mattias och Alex, och bo i kollektiv.

Aldrig förr har så många unga vuxna tvingats bo kvar hemma hos sina föräldrar som nu. Allra svårast att komma hemifrån har unga män. För varje hemmaboende ung kvinna går det 1,5 ung man, en fördelning som varit stabil över tid. Det visar Hyresgästföreningens undersökning Unga vuxnas boende som genomförs vartannat år.

Medan unga män såsar kvar hemma i pojkrummen tar kvinnorna steget ut i livet. Forskning och statistik visar att kvinnor flyttar in i parförhållanden tidigare och att de har högre betyg. De läser och konsumerar mer kultur än männen och är numera även i majoritet vid landets universitet.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

I Hyresgästföreningens rapport framgår att de som bor kvar hemma även är arbetslösa i högre grad än andra, och att det ekonomiska underläget gör att vuxenlivet skjuts på framtiden. Livet sätts på paus.
– Det är bekymmersamt att vissa grupper av unga män blir frånsprungna av tjejerna, säger Arne Jernelöv, professor och forskare vid institutet för framtidsstudier. Han är även författare till boken ”Amazonia” om en framtida värld där kvinnorna styr.

Annons

– Det handlar mycket om pojkarnas identitet, attityd och självförtroende, säger Arne Jernelöv som tror att fler bostäder kan vara en lösning på problemet.

– För många skulle det vara en kick att få flytta, något som då också kan dra med sig andra ambitioner i livet, säger han.

Läs ocksåKillarna prövar sina vingar i kollektivet

Vanligast är att unga män i storstäder blir kvar hemma. Men det är inte, som man kanske kan tro, värst i utsatta områden, förklarar Love Börjeson, bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningen.
– Nej, de som delar rum med brorsan i en trång lägenhet i förorten är mer benägna att skaffa något eget eller bli inneboende. Flest hemmaboende är det faktiskt i de rika kranskommunerna där föräldrarna har en stor villa, säger han.

Annons

Läs även: Som en bumerang kommer de hem igen

Fakta: Ofrivilligt hemmaboende

260 300 unga vuxna är hemmaboende, av dem vill drygt åtta av tio flytta. Här skiljer det sig inte mellan män och kvinnor. Anledningen till att män bor kvar hemma har alltså andra förklaringar än att de föredrar att stanna kvar.

29 procent av de unga männen bor kvar hemma, för unga kvinnor är motsvarande siffra 20 procent.

Antalet ofrivilligt hemmaboende är i år större än någonsin tidigare, sedan undersökningarna om unga vuxnas boende startade 1997.

Källa: Hyresgästföreningens undersökning Unga vuxnas boende 2017

Läs också Nästa problem – bumerangbarnen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Kvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.