HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nästa problem – bumerangbarnen

Nyheter Inte nog med att killar är sena med att flytta hemifrån. När de väl gett sig av är risken nu stor att de strax kommer tillbaka igen.
Foto: Karolina Rosenqvist
Långsammare flyttfåglar. Att killar bor kvar hemma längre är inget som förvånar etnologen Jonas Frykman.

Att killar bor kvar hemma är inte något som förvånar etnolog Jonas Frykman, professor emeritus vid universitetet i Lund. Redan under lantbrukssamhället stannade unga män ”kvar i byn” eftersom de ärvde gårdarna. Tjejerna däremot, de gav sig av. Då som nu.

– Det är svårare att få fart på pojkarna. Men i förlängningen leder hemmaboendet till en känsla av hopplöshet. De kan inte etablera ett självständigt liv. Och ju senare man försöker göra det, desto svårare är det, säger Jonas Frykman.

Läs ocksåCarina kämpar mot ensamhetenEn äldre och en medelålders kvinna sitter och pratar

Nu tornar ytterligare bekymmer upp sig i och med bumerang-generationen.

– Ungarna kastas ut men kommer tillbaka igen. Förr talade forskningen om ”the empty nest”, nu talas det i stället om ”the crowded nest”, säger Jonas Frykman.

Brittiska sociologer som kikat närmare på bumerang-generationen förklarar fenomenet med att de unga utbildar sig utan att det leder till arbete. Tillfälliga anställningar, höga studielån och dyrbart konsumtionsmönster är annat som spelar in.
Till de negativa följderna av att de unga flyttar hem igen pekar forskarna bland annat på risken för gängbildning.

Läs ocksåÖstersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

– Den goda sidan är att de lär sig ta hand om sina åldrande föräldrar, säger Jonas Frykman, som samtidigt påpekar att de unga riskerar att inte få pröva sina egna vingar.

– På en generation har bumerangfenomenet vuxit från 10 till 20 procent i USA. Men det skiljer sig inte särskilt från övriga västvärlden, eller från Japan. Och allt tyder på att trenden kommer att växa ytterligare, säger han.

Läs också Pitebo får chockhöja hyran efter segdragen tvist - men hyresgästerna ger inte upp Datanörd vräktes efter skyhög elförbrukning - får bo kvar i brist på bevis Kommunerna får ansvar för att fixa fram bostäder åt flyktingar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.