Annons

Kom till Sverige som vuxen – blev lärare i svenska

Åkarp Alla kan lära sig ett nytt språk. Även vuxna. Cécile Tartar vet. Hon kom till Sverige som vuxen. Nu undervisar hon i svenska som andraspråk och driver språkkafé hos Hyresgästföreningen.
Foto: Kristina Wahlgren
Cécile Tartar.

Är det verkligen inte svårare att lära sig ett nytt språk som vuxen?
– Nej, det är en myt. Det handlar om tre saker: vilja, egen motivation och tid. Det spelar ingen roll hur gammal man är. Jag lärde mig svenska snabbt, för andra tar det längre tid. Tänk på dem som har flytt från krig och fått lämna hem och minnen. Då kan det ta tid. Det svåra är uttalet. En del ljud går inte att lära sig som vuxen. Uttalet avslöjar den som lärt sig ett språk först i vuxen ålder.

Ni har två skrivbord, en soffa och en dubbelsäng i ert ganska lilla vardagsrum. Hur får ni plats?
– Det är inga problem. Jag tycker det är mysigt. Det är en kvarleva från när min mans barn bodde här varannan vecka. Nu har jag en liten verkstad, där jag målar glas, i det lilla sovrummet och min man har sitt gym i stora sovrummet. Vi stör inte varandra i vardagsrummet. Jag kan jobba och han gå och lägga sig och tvärtom.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Du är lärare i svenska. Hur blir man det när man kommer till Sverige som vuxen?
– Jag kom hit som au pair till en familj i Staffanstorp när jag var tjugo år. Det var som ett oskrivet blad att komma till ett nytt land. Jag kände att jag kunde bli vad jag ville och det blev jag också. Jag gick en kurs i svenska och lånade böcker på biblioteket som jag läste med hjälp av mitt lexikon. Jag älskar svenska, det är så vackert. Sedan utbildade jag mig till lärare. Att kunna hjälpa folk in i samhället, det älskar jag, jag känner verkligen att jag gör skillnad.

Annons
Cecile Tartar hemma på Harakärr i Åkarp.

Vad är det svåraste att lära sig i svenskan?
– En eller ett. Varför heter det en stol men ett bord? Det finns inga regler utan det måste man bara lära sig. Och prepositioner. Varför säger man ”säga till” men ”berätta för”. Jag säger till mina elever att de bara måste acceptera vissa saker. De brukar skoja och säga att de går en acceptanskurs.

Du sade upp dig från din fasta anställning som lärare. Varför det?
– Jag ville jobba som författare och jag fick inte gå ner på deltid. Då sade jag upp mig. Nu har min första bok, en lärobok i svenska, gått till tryck. Men jag undervisar fortfarande i svenska som andraspråk, som timanställd på Folkuniversitetet.

Annons
Läs ocksåSpråket nyckeln till jobb hos hyresvärden

Vem kommer till ditt språkkafé?
– Folk från hela världen. En del har flytt kriget i Syrien eller kommer från Afghanistan. Andra har gift sig med en svensk och flyttat hit från Brasilien eller Thailand. Det är väldigt stort åldersspann. I oktober var det femårsjubileum. Vi är i Hyresgästföreningens lokal och jag bjuder på hembakat varje gång. Första gången kom bara tre, nu är vi tjugo varje gång. Jag insåg att det inte går att ha på vardagskvällar för folk hinner inte då. Nu ses vi på helgen.

Fakta: Cécile Tartar

Aktuell som: Håller språkkaféet på Harakärr i Åkarp. Släpper snart sin första lärobok i svenska.
Ålder: 42 år.
Bor: Hyrestrea i Harakärr i Åkarp.
Familj: Gift med Mats, tre bonusbarn. Fem syskon, tio syskonbarn och föräldrar i Frankrike.
Dessutom: Zumbainstruktör och glasmålare.

Läs också Roudi hjälper nya hyresgäster till rätta – "Det tar tid att lära om" Grannen intill: Språket är nyckeln för Silva – siktar på att bli lärare Ny dom: "Dumpade" familj i grannkommun – slipper ansvar Så drabbas bostadslösa av social dumpning: Familjen fick en enkel biljett till Kramfors

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.