Annons

Konsten ska lyfta Öster

Gävle ​Konstvandringen runt Öster i Gävle samlade rekordpublik. Hundratalet intresserade följde konstnären Rolfcarlwerner i sensommarkvällen.

Den nedåtgående solen förstärkte som på beställning färgerna i de hittills sex gavelmålningar som konstnären Rolfcarlwerner gjort på Öster i Gävle. Under vandringen berättade han om sina tankar och sitt arbete med målningarna.

Annons
Allt startade med ett samtal från Gavlegårdarna. Det kommunala bostadsföretaget skulle rusta upp det i alla avseenden skamfilade bostadsområdet Öster vid järnvägsstationen i Gävle och det skulle ske utifrån de boendes önskemål.
Även konsten skulle hyresgästerna få vara med och välja och efter möten, omröstningar och ganska lång tid stod det klart att Rolfcarlwerners idé om att pryda områdets gavlar med målningar av vardagen på Öster med de boende i huvudrollerna var den som vann.
Den första bilden var den av ett ungt par som kom bärande på tunga matkassar. De pryder nu den första västerväggen bakom närbutiken.
Men varför har de inga huvuden!? undrar någon.
– Jag har valt att fokusera på det viktiga i varje målning, hundarnas matte en bit bort har inte heller något huvud. Det var inte människorna utan kassarna och hundarna jag vill koncentrera mig på, berättar Rolfcarlwerner.
 
Han är själv uppvuxen i ett liknande område, Björksätra i Sandviken, och erfarenheten och minnena därifrån har varit till god hjälp.
Gavlegårdarna har givit honom fria händer men en cigarett i handen på en flicka som kysser sin pojkvän tog han ändå bort med tanke på uppdragsgivaren. Dock förstår alla rökare att den funnits där, det skvallrar handens vinkel om …
 
Rolfcarlwerner har alltså tillbringat mycket tid på Öster de senaste åren. Han har träffat många av invånarna: mannen som spelar ett kurdiskt kulspel som nu täcker en hel vägg, damen med alla hundarna, familjen som visade sig vara fyra generationer:
– De satt här ute medan jag målade och jag tog bilden som jag sedan målade upp. Men vad det är för blanketter kvinnan fyller i vet jag inte. Men något viktigt är det, det syns.
Det återstår vissa detaljer på några målningar: en sko ska fyllas i, ett ansikte göras färdigt. Det har kostat mycket möda för den höjdrädde spraymålaren som gjort av med upp till 100 burkar per målning.
 
Minst två målningar till ska det bli. Kontraktet med Gavlegårdarna är skrivit så att Rolfcarlwerner ska göra åtta målningar men han får göra tolv om han vill. Just nu tror han det blir tio, alltså fyra till.
 Att målningarna är populära och att de ger både glädje och stolthet förstår man under vandringen när besökarna möter Östers bofasta. Det utbyts många leenden och nickar.
 
Lisbeth Ellgrens svarar direkt ”Måsen!” när hon ska välja en favorit. Måsen har också det största symbolvärdet berättar Rolfcarlwerner som avslutning på vandringen:
– Öster har ofta varit förtalat och ansetts fult, stökigt och bråkigt precis som måsen. Jag hoppas att jag med målningarna kan vara med och hjälpa till så att att Öster får ny luft under vingarna!

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Maria får bo kvar – utan inneboende: ”Jag måste ta ett beslut om framtiden” Maria bor delar av året i Turkiet för hälsans skull – hotas med vräkning: ”Det gnager i skallen” Hissar kan bli stående när mobilnäten släcks ner Hyresgästen Ulla: Mer strul än trygghet med elektroniska lås Allt Nils ägde försvann i höghusbranden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.