Annons

Konstprojekt ska föra hyresgäster samman

Håbo Mansängen i Bålsta kommer att sjuda av kultur och kreativitet under nästa år, om projektet Kreativa Mansängen går i lås.

Hyresgästföreningen har tillsammans med Håbo kommun, Håbohus och Håbo Internationella kvinnors förening ansökt om två miljoner kronor från statliga Kulturrådet för att starta projektet. 

I dagarna står det klart om ansökan kommer att beviljas. Vad kreativiteten ska bestå i ska hyresgästerna själva bestämma och utforma. 

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det kan vara graffiti, musik, gatuteater … Vi vill få människor att komma samman och umgås under uppsluppna former, ha roligt. Ett sådant här projekt kräver inte att man kan jättebra svenska eller att man vet hur man genomför ett styrelsemöte, utan man deltar på sina egna villkor. Vi hoppas kunna attrahera ungdomar och nysvenskar, säger Sophia Lövgren, chef för enheten för lokalt utvecklingsarbete på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Annons

Varför just Mansängen?

– Det är ett område med mycket segregation. Nu finns det andra bostadsområden med liknande problem man skulle kunna välja ut, men den här gången blev det Mansängen.

Deltagarna i projektet kommer att hålla till i Hyresgästföreningens föreningslokaler i området. I en första fas, från januari  till augusti nästa år, kommer man att hålla i möten och workshops för att ta reda på vad hyresgästerna vill göra. Från och med oktober 2017 är det tänkt att idéerna ska bli verklighet. 

Läs ocksåSnackkafét knyter samman grannarna - "Språket är nyckeln till allt"Elmi Farhiya, Ishan Binish, Monica Segerfeldt, Salomon Daniel Joby och Joby Daniel.

Projektet planeras starta i december i år och hålla på till och med våren 2018. En stor del av de sökta pengarna är tänkt att gå till löner. En projektledare ska anställas på 75 procent och kulturutövarna som knyts till projektet ska arvoderas.

Annons

Mansängen är Håbohus största bostadsområde med 542 hyresrätter.

Läs också Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet Gängkrig på tapeten: "Symbol för att våldet blivit en del av stad och hemmiljö" 16 500 hushåll får vänta på besked om hyran efter flera strandningar Här jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.