Krav på höjda hyror i Lund
I år höjdes hyrorna i Lund med i snitt 2,6 procent efter förhandlingar med Hyresgästföreningen. LKF hade då yrkat med en höjning på 4 procent. I år blir alltså yrkande betydligt lägre.
– Förra året hade vi en helt annan kostnadsbild framför oss i jämförelse vad vi har nu. Vi har också kunnat hålla nere driftskostnaderna under året, förklarar Håkan Ekelund, vd för LKF.
Enligt Håkan Ekelund är det framför allt fjärrvärmen som ökar i pris men i övrigt är de flesta kostnaderna oförändrade.
På Hyresgästföreningen vill man se ett ekonomiskt underlag innan man kommenterar budet från LKF.
– Bara för att det är ett förhållandevis lågt yrkande betyder det inte att förhandlingen hamnar på den nivån, säger Dorthe H Romare, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.
Hon förväntar sig låga yrkanden från fastighetsägarna i årets hyresförhandlingar med tanke på den låga inflationen och de blygsamma kostnadsökningarna. Därför är hon kritisk det höga utspelet från Kanslihuset som företräder en rad privata värdar i Skåne.
– Redan 2,9 procent är högt och med ytterligare 2,5 procent i centrala Lund ter det sig anmärkningsvärt i förhållande till LKF:s yrkande på 1,5 procent. Jag vill gärna höra Kanslihuset förklara sitt yrkande för hyresgäster som bor i centrala Lund.
Orvar Espert på Kanslihuset motiverar den extra hyreshöjningen i centrum med den nya hyressättningsmodell som kommer att införas i Lund under nästa år. Modellen som tagits fram av Hyresgästföreningen i samarbete med LKF och Fastighetsägarföreningen innebär att Lund delas in i olika geografiska zoner och att läget får en större roll för hyresnivån.
– Vad jag förstått kommer man att höja hyrorna i centrum genom en extra hyresförhandling under 2013 säger han.
Han menar att Kanslihuset gör Hyresgästföreningen en tjänst.
– Vi skulle kunna vända upp på hela stan och kräva bruksvärdering i samtliga fastigheter. Men det är inte rimligt. Hyresgästföreningen skulle inte klara den arbetsbelastningen när man har fullt upp med LKF. Därför föreslår vi bara en höjning i centrum och så kan resten fasas in under 2014 i stället.
Dorthe H Romare på Hyresgästföreningen bekräftar att det sker en översyn av hyrorna baserat på läget med Fastighetsägarna Syd och LKF men Kanslihuset står utanför de diskussionerna.
– Varför Kanslihuset inte anpassar sig efter de diskussionerna som vi har i trepartssamarbetet varför de inte avvaktar resultatet av dessa vet inte jag. Han gör definitivt inte oss någon tjänst genom att begära en extra höjning för fastigheter i centrala Lund, säger Dorthe H Romare.
– En regelrätt bruksvärdering måste få ta tid om situationen så kräver och är inget som ska skyndas på för att underlätta för vare sig Kanslihuset eller Hyresgästföreningen. Det är jag övertygad om att även hyresgästerna i Lund håller med om, fortsätter Dorthe H Romare.
Fastighetsägarföreningen delar Kanslihusets uppfattning att det behövs differentierade hyror. Samtal om Lund har redan inletts med Hyresgästföreningen men något generellt yrkande har inte lämnats in.
– Vi vill förhandla utifrån bruksvärdet i stället för utifrån kostnadsökningar. Både lägesfaktorn och förvaltningsstandarden måste ges större vikt. Lägesfaktorn är för låg i lund. Vi vill applicera den nya modellen i Lund under 2013, säger Carl-Lennart Lagerström på Fastighetsägarna Syd.