Annons

Krav på Svenska Bostäder: åtgärda bullerproblemen

Södermalm Svenska Bostäder får bakläxa för sitt bygge i kvarteret Plankan. Efter många klagomål från hyresgäster kräver staden nu bättring av bostadsbolaget. "Oljudet har blivit förfärligt", säger Kristina Sundin, ordförande i lokala hyresgästföreningen.
Foto: Linda Dahlin
Kvarteret Plankan är idag en stor byggarbetsplats där det samtidigt bor en stor mängd människor.

Hyresgästerna i kvarteret Plankan har fått stå ut med buller, vibrationer, byggtrafik och avgaser i sedan i höstas då startskottet gick för att bygga ett cirkulärt femvåningshus med 158 lägenheter på innergården. Förutom det nya huset ska två extra våningar byggas på de befintliga husen.

Hem & Hyra berättade om byggbullret i maj. Sedan dess har det blivit ännu värre, säger Kristina Sundin, ordförande i den lokala hyresgästföreningen och en av hyresgästerna i kvarteret.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Oljudet har blivit förfärligt. Från med maj har de börjat med påbyggnaden på taket och på Kristinahovsgatan har de ett dieselaggregat som lever om, och med bygghissarna som skramlar så blir det ljud från alla håll och kanter.

Efter många klagomål från hyresgästerna har miljöförvaltningen i Stockholms stad ålagt byggherren Svenska Bostäder att vidta en rad åtgärder för att förbättra situationen.

Beslut om ett föreläggande togs av miljö- och hälsoskyddsnämnden i juli, och där radar miljöförvaltningen upp ett kontrollprogram med åtgärder som Svenska Bostäder måste följa. Bland annat måste de hålla sig inom Naturvårdsverkets riktvärden när det gäller buller, samt att de måste erbjuda evakuering till de som arbetar skift eller är sjukskrivna.

Läs ocksåByggbuller i kvarteret Plankan blir olidligt i coronakarantän

De hyresgäster som Hem & Hyra har pratat med tycker inte att det har blivit bättre, trots föreläggandet.

– Senaste månaderna har det varit oerhörda störningar. Det är insyn från byggnadsställningarna, det är bilning på gården, asfaltsläggning, det är kraftfulla ihållande borrningar i trapphusen. Vibrationer hela dagarna. Smuts och lera faller från taken och hamnar ner balkonger och fönster, säger en hyresgäst som vill vara anonym.

Annons

Borrningarna på taket och i hisschakten är det mest outhärdliga vittnar hyresgästerna om.

Läs ocksåPlankanbygget pausas – hyresgäster lämnas i byggkaos

– Inne i lägenheterna är det tidvis omöjligt att föra samtal eller prata i telefon på grund av borrljud.  Det går inte att vistas inne då.

”Plankans liv´s matters”. Sedan det omfattande bygget satte igång har hyresgästerna gått samman och framfört klagomål till miljöförvaltningen.

Byggprojektet beräknas hålla på i minst två år till. Kristina Sundin tycker att Svenska Bostäder borde ha evakuerat samtliga hyresgäster under byggtiden.

– Det känns helt sjukt att vi ska behöva bo i det här under flera år. Svenska bostäder erbjuder evakueringslägenheter men de är väldigt restriktiva med vilka som får bo där, säger hon.

Svenska Bostäder har ställt ett rum till förfogande i ett närliggande kulturhus där de störda hyresgästerna kan vistas under dagen.

– Men det är en mörk lokal med pinnstolar, och även om det ger en tillfällig lättnad från bullret är det knappast rimligt att vara där i 8-10 timmar om dagen. De som har mest behov av uppehållsrummet, de gamla som vistas hemma under dagen, och det är många i kvarteret, bör dock inte tryckas samman i ett rum i dessa tider, säger en av hyresgästerna som Hem & Hyra pratat med.

Fredrik Höök, förvaltare för Svenska Bostäder innerstaden, säger att de flesta punkter är åtgärdade.

Annons

– Dagrum för vila och fika finns i det intilliggande Kristinehovs Malmgård där det även finns möjlighet att sova för de med nattarbete. Nyligen avslutade ljudmätningar är under analys och arbete pågår både från oss och Serneke med att hitta effektiva åtgärder för att få ner nivåerna, bland annat kläs flera bullerkällor in med ljudmattor. Detta arbete pågår nu.

Ellevio arbetar med att få tillgång för eldrift av byggkranen.

Många av klagomålen som kommit från hyresgästerna handlar om bristen på information. Det är också en av åtgärdspunkterna där miljökontoret riktar skarpast kritik.

– Hyresgästerna får inte veta när det dånar som om en bomb slagit ner. Flera dagar i rad pågår oannonserad asfaltering, något som gör det omöjligt att öppna fönstren. Men vad som ska hända får inte de boende veta, säger en annan hyresgäst, som inte heller vill gå ut med namn.

– Varje projekt har sina olika förutsättningar och så här långt in i processen har både vi och Serneke nu bättre kännedom för att förutse störningsgraden i de olika momenten och informationen via aviseringar har förtätats, säger Fredrik Höök.

Läs också Olidliga störningar – hyresgäster ersätts med drygt 16 miljoner Jätteprojektet blir 220 miljoner dyrare - de vill stoppa bygget

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.