Annons

Plankanbygget pausas – hyresgäster lämnas i byggkaos

Södermalm Det kritiserade och problemfyllda jättebostadsprojektet Plankan sätts på paus. Svenska Bostäders entreprenör Serneke bryter kontraktet då bolagen inte kan inte komma överens om vem som ska stå för de skenande byggkostnaderna. "Nu hoppas vi att Serneke befriar oss från det monstruösa skelettet på gården", säger hyresgästen Marina Santini.
Foto: Privat
Vad som händer med det påbörjade runda huset på innergården kan inte Svenska Bostäder svara på i nuläget.

Bygget i kvarteret Plankan på Södermalm är ett gigantiskt projekt där Svenska Bostäder bygger cirka 160 nya lägenheter. Hem & Hyra har tidigare berättat om bygget och störningarna som hyresgästerna lever med i flera artiklar. Förutom de extra våningarna som byggs på de befintliga husen ska ett femvåningshus byggas på innergården.

Projektet har kantats av problem och skenande kostnader. I april klubbade kommunfullmäktige i Stockholms stad en ny budget för projektet som blir betydligt dyrare än vad det var tänkt. Den beräknade byggkostnaden på 692 miljoner hade då ökat till 916 miljoner kronor.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Högsta priset har hyresgästerna fått betala, som har fått leva mitt i bullret och byggkaoset sedan två år tillbaka. En grupp kritiska hyresgäster har sedan start krävt att bygget ska stoppas.

Nu har Svenska Bostäders entreprenör för utbyggnaden av kvarteret Plankan, Serneke, bestämt sig för att bryta kontraktet, vilket blev klart igår, tisdag. Anledningen är att bolagen inte kunnat enas om fördyrningar i projektet. Det innebär att  bygget sätts på paus och entreprenören kommer att avsluta sitt arbete på plats.

– Vi har valt att bestrida ett antal fakturor där vi inte fått nödvändigt underlag. Vi hanterar stockholmarnas pengar och det hade varit oansvarigt att betala för kostnader som vi inte är överens om. Det är olyckligt för våra hyresgäster eftersom det här innebär en ovisshet kring kvarterets utveckling, säger Stefan Sandberg, vd för Svenska Bostäder.

Läs ocksåJätteprojektet blir 220 miljoner dyrare - de vill stoppa bygget

Serneke anser att det är Svenska Bostäder som ansvarar för att betala för de ökade kostnaderna.

– Vi beklagar att vi inte har kunnat hitta en samförståndslösning kring de ökade kostnaderna i projektet och att bostäderna därför blir försenade, i synnerhet i en tid när behovet av nya bostäder är stort. Svenska Bostäder motsätter sig att betala fördyringar som de enligt vår uppfattning ansvarar för, vilket lämnar oss utan annat val än att avsluta kontraktet, säger Daniel Modéus, chefsjurist på Serneke i ett pressmeddelande.

Skiss över hur det är tänkt att det runda huset på gården och extra takvåningarna på befintligt husen ska se ut.

Det är inte första gången Serneke är i blåsväder och har ställt till med problem för kommunala bostadsbolag, vilket vi skrivit om i flera artiklar.

Annons

Enligt ursprunglig plan skulle projektet ha varit slutfört i december 2021. När och hur projektet ska färdigställas är ovisst. I går stoppades byggarbetet.

Jörgen Holmqvist, avdelningschef fastighetsutveckling på Svenska Bostäder, fick beskedet om att Serneke avbryter kontraktet i går eftermiddag, säger att de behöver säkerhetsställa det mest akuta i ett första skede. Sedan kommer det att ta lite längre tid att bedöma hur de ska lösa situationen mer långsiktigt.

– Det är mycket olyckligt att vi befinner oss i den här situationen. Jag tänker framför allt på våra hyresgäster i kvarteret som har bott i en byggarbetsplats under lång tid. Det här krånglar till det ytterligare, säger han.

Läs ocksåOlidliga störningar – hyresgäster ersätts med drygt 16 miljoner

Hur långt hann projektet komma innan gårdagens besked?

– Grundläggningen för det runda huset på gården hann bli klart och delar av stommen på gården hann resas. När det gäller påbyggnaden på de befintliga husen hann den första etappen av tre bli i stort sett färdig. Av totalt 70 påbörjade lägenheter är 25 i stort sett klara.

Många hyresgäster har krävt att bygget av runda huset stoppas, vad händer med det projektet nu, kommer det att färdigställas?

– Det är för tidigt att kommentera hur en fortsättning ska se ut. Vi måste först analysera vad det här beskedet innebär för oss och titta på vilka möjligheter som finns. Vi kommer inte att lämna huset som det ser ut idag, säger Jörgen Holmqvist.

Annons

Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad och ordförande i Svenska Bostäder, är kritisk till Sernekes beslut.

– Det här projektet har pågått länge och har varit problemfyllt. Men enligt vår mening finns det inget som motiverar att Serneke bryter ett ingånget avtal, säger Dennis Wedin i ett pressmeddelande.

Marina Santini, en av hyresgästerna som varit mest kritisk mot bygget från början, är glad över att bygget stoppas.

– Nu önskar vi alla att Serneke tar bort allt material, inklusive det monstruösa skelettet som står i mitten på innergården och tar bort alla byggställningar så fort som möjligt. De måste befria oss från alla nät, bygghissar oljud och giftiga ångor. Vi har levt bakom de här gallrena i två års tid nu i det här bristfälliga projektet, säger hon.

Hon befarar att kommer att ta minst ett år att hitta en ny entreprenör.

– Så vitt vi vet vill ingen entreprenör ta på sig uppdraget. Vi kommer att fortsätta kämpa till hela projektet är officiellt stoppat för gott av Svenska Bostäder.

Läs också Krav på Svenska Bostäder: åtgärda bullerproblemen Byggbuller i kvarteret Plankan blir olidligt i coronakarantän

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.