Annons

Olidliga störningar – hyresgäster ersätts med drygt 16 miljoner

Södermalm Plankans hyresgäster har levt i byggkaos i ett och ett halvt år. Nu kompenseras de med drygt 16 miljoner. Sammanlagt får hyresgästerna sex hyresfria månader för bullerstörningar under 2020 och 2021.
Foto: Linda Dahlin
Hyresgästerna i kvarteret Plankan har levt med byggbuller i ett och ett halvt år.

Det hör till ovanligheterna att hyresgäster kompenseras med miljonbelopp på grund av störningar. Hem & Hyra har tidigare berättat om Familjebostäders hyresgäster i Årsta som fick 2,4 miljoner i kompensation för byggfel och störningar. Nu ska hyresgästerna i kvarteret Plankan, som bor mitt i ett stort byggprojekt sedan ett och ett halvt år tillbaka, få tillbaka sammanlagt drygt 16 miljoner i kompensation för bullerstörningar.

Hyresgästföreningen Region Stockholm har varit med och förhandlat fram hyresnedsättningarna. Det slutade med att hyresgästerna fick två hyresfria månader, samt 25 procent reducering av hyran för en månad för 2020. Under 2021 får hyresgästerna fyra hyresfria månader. Till nästa år blir det nya förhandlingar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Åsa Brixberg, förhandlinghandläggare på Hyresgästföreningen Region Stockholm, tycker det är en bra kompensation.

– Jag tror politikerna och Svenska Bostäder har insett hur jobbigt det är för hyresgästerna att leva mitt i bygget, och när de bestämde sig för att köra eftersom det blev för dyrt att stoppa bygget så vill de kompensera hyresgästerna ordentligt. Det handlar om 341 lägenheter, så det är stora summor i hyresnedsättning.

Hon tycker att fastighetsägare som bestämmer sig att göra omfattande byggnationer och projekt där hyresgäster bor kvar borde budgetera redan i start för att hyresgästerna ska ersättas.

Läs ocksåFick elstöt av handdukstork – värd ger hyresgäster 2,4 miljoner i kompensation för brister

– Hyresgästerna får en i många fall extremt jobbig period i sina lägenheter till följd av de störningar som stora projekt genererar, säger Åsa Brixberg.

Takpåbyggnaden som ska ge extra våningar sett från Lundagatan/Kristinehovsgatan.

Hyresgästföreningen uppskattar att hyresgästerna får drygt 14 miljoner kronor totalt i form av sex hyresfria månader. Då har de räknat på en snitthyra på 7 000 kronor gånger 341 lägenheter.

Annons

Men det blir mer än så. Enligt Svenska Bostäder blir det 6 miljoner för 2020 och drygt 10 miljoner för 2021.

Läs ocksåByggbuller i kvarteret Plankan blir olidligt i coronakarantän

– Det är klart att det finns en oro i kvarteret för att hyresvärden ska försöka höja hyrorna i det gamla beståndet för att täcka upp kostnaderna. Och då menar jag hela projektet, de pengar som de betalar ut i hyreskompensation är bara en droppe i havet i jämförelse med vad hela projektet kostar, säger Kristina Sundin, ordförande i den lokala hyresgästföreningen Plankan och en av hyresgästerna som bor husen.

Hon tycker att ett halvårs hyresfria månader är en bra deal.

– Men har ännu inte fått någon information om när vi ska få de hyresfria månaderna för 2021.

Enligt Fredrik Höök, Svenska Bostäders förvaltare i innerstan, är det en komplicerad process att räkna ut hur mycket hyresgästerna ska få.

– Hyresgästerna har bott olika länge i sina lägenheter, och en del har flyttat, så det är en del att räkna på när det handlar om 341 lägenheter. Vi hoppas på att kunna ge besked om när de fyra månaderna för 2021 ska dras av, men det kan hända att det blir nästa år, säger han.

Annons

Sedan det blev beslutat att bygget inte kommer att stoppas så har Kristina Sundin börjat acceptera att det byggs och hon tycker att det tas lite mer hänsyn till hyresgästerna nu. Men hon tycker fortfarande att det är anmärkningsvärt att projektet blir så dyrt, nu är notan uppe i nästan en miljard kronor, drygt 200 miljoner kronor dyrare än beräknat.

– Man hade kunnat bygga dubbelt så många bostäder om man byggt någon annanstans, det är ju skattebetalarnas pengar, som hade kunnat användas på ett bättre sätt, säger Kristina Sundin.

”Man hade kunnat bygga dubbelt så många bostäder om man byggt någon annanstans, det är ju skattebetalarnas pengar, som hade kunnat användas på ett bättre sätt”

Marina Santini vet inte om hon klarar av att bo i byggkaoset i flera år till.

Men hyresgästen Marina Santini tycker inte att hyresfria månader räcker som kompensation. Hon tycker att bygget av huset på innergården ska stoppas. Hon är rädd för att byggkaoset ska fortsätta i flera år till och vet inte om hon klarar det.

– Jag bryr mig inte om pengar, jag bryr mig om boendekvalitet. Låt dem bygga klart de extra våningarna på Lundagatan/Kristinehovsgatan som ändå är igång, men lägg ned projektet med resten av taket och huset på innergården. Det är vansinnigt, säger hon.

Läs också Krav på Svenska Bostäder: åtgärda bullerproblemen Plankanbygget pausas – hyresgäster lämnas i byggkaos Jätteprojektet blir 220 miljoner dyrare - de vill stoppa bygget

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.