Annons

Mångmiljontvisten om kaosprojektet Plankan fortsätter – Svenska bostäder kräver 392 miljoner av Serneke

Södermalm De rättsliga turerna kring jätteprojektet Plankan fortsätter. Svenska Bostäder, som tidigare krävt ett skadestånd på 600 miljoner kronor av byggbolaget Serneke, reducerar kravet i ett nytt skadestånd på 392 miljoner. Det kommunala bostadsbolaget hävdar fortfarande att entreprenören begått kontraktsbrott då de drog sig ur projektet 2021.
bild på byggprojektet Plankan på Södermalm
Foto: Stockholms tingsrätt
Bygget av det runda huset på innergården står nu färdigt efter en lång och snårig byggprocess. Bild från stämningsansökan.

Turerna kring det kritiserade och problemfyllda jättebostadsprojektet Plankan på Södermalm fortsätter.

Hem & Hyra har tidigare berättat om byggprojektet med extra våningar på befintliga hus och ett nytt femvåningshus på innergården. Tvisten mellan Svenska Bostäder och byggbolaget Serneke drog igång 2021, då Serneke bröt kontraktet då bolagen inte kunde komma överens om vem som skulle stå för de skenande byggkostnaderna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Pågående tvister

Det finns redan pågående mål i tingsrätten där parterna stämt varandra på mångmiljonkrav. Svenska Bostäder har har tidigare krävt 600 miljoner kronor i skadestånd. Serneke har i sin tur krävt skadestånd på cirka 240 miljoner kronor av Svenska Bostäder för uteblivna betalningar.

ideskissbild över byggprojektet Plankan
Idéskiss över innergården med det nya runda huset, som står klart nu.

Nu har Svenska Bostäder lämnat in en ny stämningsansökan mot Serneke där de reducerat summan och kräver ett skadestånd på 392 miljoner kronor av entreprenören.

Det kommunala bostadsbolaget hävdar att Serneke har begått kontraktsbrott då de hoppade av byggprojektet.

Annons
Läs ocksåStora brister i nytt hyreshus: "50 felanmälningar kvar att åtgärda”

Anledningen till sänkningen är att den tidigare summan på 600 miljoner byggde till stor del på prognoser, enligt stämningsansökan. De runda huset på innergården är nu färdigbyggt och därför har Svenska Bostäder kunnat räkna fram ett mer precist skadeståndsbelopp nu, menar de. Bostadsbolaget har även tagit till sig några av Sernekes synpunkter och därför justerat beloppet enligt den nya stämningsansökan.

Vill inte kommentera

Svenska Bostäder vill inte kommentera den nya stämningsansökan.

– Vi kommer inte att säga något så länge det pågår en rättslig process. Vi måste låta den ha sin gång och när det kommer en dom kan vi uttala oss, säger Ida Strutt, kommunikationschef för Svenska Bostäder.

Daniel Modéus, chefsjurist på Serneke, säger att de inväntar den rättsliga prövningen.

Annons

– Vi beklagar att vi fortfarande inte kunnat hitta en samförståndslösning kring de ökade kostnaderna i projektet och att de välbehövliga bostäderna blivit försenade. Men vår bedömning av rättsfrågorna förändras inte av den nya stämningsansökan och vi står orubbliga i vår uppfattning att Svenska Bostäder bär ansvaret för projektets fördyrning, säger han i ett pressmeddelande.

Enligt tingsrättens tidplan ska målet avgöras i tingsrätten efter huvudförhandling under hösten.

Hem & Hyra har tidigare berättat om andra kommunala bostadsbolag som stämt byggjätten.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.