Annons

Här är bostadsområdena där flest har betalningskrav – flera utsatta hyresorter toppar listan

Nyheter Hyresgäster tar de farligaste lånen. Det visar Hem & Hyras kartläggning av skuldhotet. Så här ser listan ut över de områden där flest har fått betalningskrav riktade mot sig
Foto: Miriam Preis / Montage

Av de 100 postnummer där flest har betalningskrav, har 95 en mycket klar majoritet hyresrätter. Det är områden som Sigma i Upplands Väsby, Husby i Stockholm, Gamlestaden och Bergsjön i Göteborg, Hässleholmen i Borås och Navestad i Norrköping. Några av dem brukar av ­polis och socialtjänst benämnas som utsatta. Arbetslösheten är hög och snitt­inkomsterna låga.

Husby i Stockholm är ett av de hyresområden som toppar listan över betalningskrav.

Hem & Hyra har granskat konsumtionslånen, som lockar med snabba pengar och nästintill obefintlig kreditupplysning. Finansinspektionen kallar dessa för de ”farliga” lånen. Det är små lån med höga räntor och de leder till betalningsproblem betydligt oftare än andra typer av lån.

– Detta är Sveriges ”subprime”, och vad är då det? Jo, människor som inte borde låna som ändå har lånat. När det blir en så stor volym av betalnings­förelägganden så är det ett kvitto på att kreditprövningen inte varit tillräckligt bra, säger Andreas Cervenka, ekonomijournalist aktuell med boken ”Girig-Sverige – så blev folkhemmet ett paradis för superrika”.

Hyresgäster tar problemlånen

När räntorna och inflationen nu stiger går det att läsa mycket om hur bostadsrättsägare drabbas. Hur det är tid att binda sitt bolån, eller hur ”du” drabbas när bankerna höjer boräntan. Men vår genomgång visar att problemlånen, de som faktiskt leder till skulder och betalningskrav, de tas i första hand av hyresgäster.

Annons

– Det finns dem som inte är så beroende av boräntan men desto mer känsliga för inflationen. Det slår direkt mot den som inte har så stora marginaler, säger Andreas Cervenka.

Ekonomijournalistern Andreas Cervenka jämför en konsumtionslånebranschen med en guldrusch.

Snabba pengar utan kreditupplysning

I vår kartläggning av de farliga lånen har vi hittat runt 60 olika långivare med namn som Daypay, Cashbuddy och Klicklån. Räntorna på lånen kan vara upp till 40 procent och lånen marknadsförs som snabba pengar, som kan beviljas även om du har betalningsanmärkning eller helt vill slippa kreditupplysning. Men många av låntagarna får betalningsproblem, och när lånet inte betalas säljs uppskattningsvis 95 procent av dessa krav vidare till inkassobolag.

Dessa inkassobolag, samt långivarna har vi bett Kronofogden titta närmare på vilket gett oss uppgifter om vilka betalningskrav dessa bolag har ställt i olika postnummerområden. Från söktjänsten Ratsit har vi fått siffror på hur många invånare och hyresgäster som finns i varje postnummer.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Vår granskning visar att betalningskraven på obetalda skulder är som störst i hyrestäta områden. I listan nedan redovisar vi andelen hyresrätter och antalet betalningskrav per invånare för dessa områden.

Så har vi tagit fram topplistan

Antalet betalningskrav är siffror från Kronofogden. Andel hyresrätter har vi fått hjälp av söktjänsten Ratsit att ta fram. Vi har slagit ut antalet betalningskrav på invånarantalet i områdena. Däremot kan en och samma person ha flera betalningskrav mot sig. Hur vanligt det är framgår inte i siffrorna från Kronofogden.

Annons

Vi har rensat listan på postnummer med få invånare, då även ett litet antal betalningskrav skulle få stort genomslag i sådana områden.

Läs ocksåLöften om snabba pengar utan kreditupplysning – trots tuffa reklamreglerna: "Tandlöst"

LISTA: Här är områdena där flest har betalningskrav

Källa: Kronofogden och Ratsit.
Bearbetning: Hem & Hyra.

Läs också Tina försökte lösa skuldfälla med samlingslån, nu varnar hon: "Lättare att låna mer" Ansvarig minister om snabblånen: För lätt att låna på alltför lösa boliner Kenneths lån på 3 000 kronor gav 20 år i skuld – så drabbas hyresgäster av smålån 180 000 hyresgäster har skulder hos Kronofogden – beloppen fortsätter att öka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.