Annons

180 000 hyresgäster har skulder hos Kronofogden – beloppen fortsätter att öka

Nyheter 181 498 hyresgäster har skulder hos Kronofogden. Det visar unika siffror som Hem & Hyra tagit del av. De som hyr sin lägenhet är kraftigt överrepresenterade bland skuldsatta.
Foto: Filippa Ländin / Gry Ellebjerg / Montage

Var tionde hyresgäst har en betalningsanmärkning visar siffror som söktjänsten Ratsit tagit fram åt Hem & Hyra. Det innebär att betalningsanmärkningar, liksom skulder hos Kronofogden, är betydligt vanligare bland hyresgäster än bland de som äger sitt boende.

– Jag kan känna en stark oro med den ekonomiska utveckling vi går emot. Med ökad inflation vet vi att levnadskostnaderna ökar och då kan jag känna en oro för de redan utsatta som befinner sig i den här situationen, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Totalt 181 498 hyresgäster har ett skuldsaldo hos Kronofogden enligt siffrorna från Ratsit. Och svenskarnas skulder ökar.

2011 var de totala skulderna hos Kronofogden 62 miljarder kronor. 2021 hade de vuxit till 94 miljarder kronor, enligt siffror från myndigheten. Det är en ökning med över 50 procent under de senaste tio åren. Anledning är att vi tar större lån, med högre räntor.

Typen av skulder har nämligen också förändrats. Och där är det de statliga skulderna som minskar. En stor förklaring till det är att den tidigare tv-licensen försvunnit. Obetalda tv-avgifter var tidigare en stor del av de statliga skulderna och dessa var generellt små skulder, med låga räntor.

Annons
Läs ocksåLöften om snabba pengar utan kreditupplysning – trots tuffa reklamreglerna: "Tandlöst"

Men samtidigt som dessa skulder minskat så har alltså de privata skulderna och konsumtionslånen ökat.

– Det är större skulder och högre räntor vilket gör att de skulderna per automatik fortsätter att växa. Om du har en gammal skuld med en ränta på 15 procent så blir skulden större och större för varje år, säger Davor Vuleta, analytiker på Kronofogden.

För några år sedan författade han en rapport baserad på siffror från 2016. Då hade 220 000 hyresgäster en skuld hos myndigheten. Eftersom han och Ratsit inte nödvändigtvis använt samma mätmetod så går siffran inte att jämföra rakt av med dagens 180 000 skuldsatta hyresgäster.

Läs ocksåTina försökte lösa skuldfälla med samlingslån, nu varnar hon: "Lättare att låna mer"

Men troligtvis har det skett en minskning av antalet skuldsatta hyresgäster då det stämmer att färre svenskar har skulder till Kronofogden idag. Däremot har alltså själva skulderna vuxit sig större.

– Det betyder att de som har skulder hos Kronofogden har fått det tuffare. De är färre men har större skulder, säger Davor Vuleta.

Annons

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder tror att den ökande inflationen kan drabba de ekonomiskt utsatta och jämför med hur pandemin slog hårdast mot vissa grupper.

– Kronofogden såg att vräkningar av barnfamiljer och ensamstående med barn ökade under pandemin. Några i Sverige har knappt ens drabbats ekonomiskt under pandemin, medans andra grupper drabbats hårt.

Hem & Hyra har granskat hur utsatta hyresgäster är och nästa vecka kan du läsa om “Skuldhotet” där vi djupdyker i hur ökande konsumtionslån verkar drabba en grupp hårdare än andra.

Fakta: Dubbelt så många skuldsatta hyresgäster

7,1 procent av Sveriges hyresgäster har en skuld hos Kronofogden. Bland övriga befolkningen är motsvarande siffra 3,5 procent.

Källa: Ratsit, Kronofogden.

Bearbetning: Hem & Hyra.

Läs också Ansvarig minister om snabblånen: För lätt att låna på alltför lösa boliner Här är bostadsområdena där flest har betalningskrav - flera utsatta hyresorter toppar listan Kenneths lån på 3 000 kronor gav 20 år i skuld – så drabbas hyresgäster av smålån

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.