Annons

Kvinnor i lägenhet far illa

Dalarna Efter semestern ökar trycket på landets kvinnojourer. Hem & Hyra har träffat Anette Linde i Gävle som blev misshandlad men lyckades bryta sig loss.

Anette Linde tyckte att hon var en tuff och självständig tjej. Att hon skulle råka ut för en man som misshandlade och kränkte henne fanns inte i hennes föreställningsvärld. Vägen tillbaka ur den destruktiva relationen blev en segdragen process där hon hade god hjälp av personalen på kvinnojouren Blåklockan i Gävle.

Allt gick väldigt fort när Anette träffade mannen.
– Vi träffades i oktober och flyttade ihop 1 december. Jag hann aldrig lära känna honom.
Men snart visade det sig att mannen hade ett enormt kontrollbehov som tog sig allt våldsammare uttryck. Anette blev allt mer isolerad i hemmet.
– Det gick inte att vara till lags, jag levde under en enorm press.
Under lång tid var de veckoliga samtalen på kvinnojouren det som fick henne att stå ut. Flera gånger flydde hon från mannen men hon kom alltid tillbaka igen.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Först efter flera år lyckades Anette göra sig fri på allvar. Men hon  tycker inte att man ska tveka att kontakta kvinnojouren om man utsätts för våld och hot.
– Ingen är värd att leva som jag levde. Tänk på att det finns otroligt bra hjälp att få.
De senaste tio åren har anmälningar om våld mot kvinnor ökat markant, visar siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå.
I Västmanlands län anmäldes förra året 791 fall av kvinnomisshandel, vilket är 19 procent mer jämfört med 2002 då 664 fall anmäldes. Kvinnor som bor i lägenhet är en av riskgrupperna för att utsättas för misshandel.

Enligt Emma Söderström, informatör på Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, SKR, upplever kvinnojourerna en ökad anstormning av hjälpsökande efter semestern.
Under semestern, när inte vardagsrutinerna finns där, är man mer utlämnad åt varandra.
– Under semestern är det vanligt att man håller ihop för barnens skull. Det är när man är tillbaka i vardagen igen som man söker hjälp, säger Emma Söderström.

Annons
Läs också Attackerade granne med kniv – blir av med lägenheten: "Då åker man ut" 83-årig kvinna dömd – gick till attack mot grannarna med järnrör Macheteman bar kniv i domstolen – terrorn fick grannar att flytta Sigrid flydde från våldet: ”Terapi att hjälpa andra” Fler grannar vågar agera mot våld efter tre år med Huskurage

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.