Annons

Lägenheter måste troligen rivas ut helt efter explosionen

Göteborg Nu flyttar de första hyresgästerna tillbaka efter explosionen på Övre Husargatan. Men för de boende i den värst drabbade uppgången är framtiden oviss. "Den är totalförstörd. Man kommer att behöva riva varje lägenhet för sig, göra soprent", säger Mikael Forsman som arbetar med saneringen.
Lars-Gunnar Wolmesjö framför sin lägenhet på Övre Husargatan.
Foto: Ylva Bowes
Hyresgästen Lars-Gunnar Wolmesjö framför sin avspärrade lägenhet på Övre Husargatan. När han får flytta tillbaka hem vet han inte.

Det var den 28 september som den dramatiska explosionen och branden inträffade i hyreshuset på Övre Husargatan i Göteborg. 140 hushåll i sju trappuppgångar evakuerades, och hyresgästerna fick i all hast försöka lösa tillfälliga boenden.

En av dem är Lars-Gunnar Wolmesjö. Vi träffar honom på dagen fem veckor efter händelsen som ödelade hans hem. Hans lägenhet är belägen i bottenplan in mot gården, ut mot Övre Husargatan ligger den precis ovanför affärslokalen Udéns Sport. Hans uppgång är den som drabbats allra värst.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vi går runt huset, som är delvis avspärrat av säkerhetsskäl och för att brandsanerarna ska kunna utföra sitt jobb. Inne på gården håller sanerarna på att sätta upp byggställningar precis utanför Lars-Gunnar Wolmesjös lägenhet.

– Jag skulle nästan kunna gå in och hämta lite grejer, säger han halvt på skämt.

Det kan han förstås inte. Lägenhetsinnehavarna i uppgången kontaktades nyligen av brandsanerarna för att göra en lista på vad de skulle vilja ha ut från sina lägenheter. Eftersom Lars-Gunnars lägenhet ligger i bottenplan, och både han och saneringschefen visste att hans lägenhet klarat sig förhållandevis bra, fick han möjlighet att gå med dem in och själv hämta det han ville ha. Lägenheterna högre upp i trapphuset fick hyresgästerna inte gå in i på grund av rasrisk.

Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

– Det var sotigt och liksom kladdigt överallt, berättar han. Parketten hade lossnat i vardagsrummet. Allt luktade rök. Jag plockade med mig det viktigaste bara.

Vaknade av ett högt ljud

Kvart i fem på morgonen, tisdagen den 28 september, vaknade Lars-Gunnar Wolmesjö av ett högt ljud, som att något ramlade ner.

– Det var förmodligen dörrar som sprängdes av sina fästen, säger han.

Läs ocksåKameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljanI förgrunden syns en stekpanna på en spis. Bakom den syns en kvinna i rutig skjorta som stödjer sig med ena armen mot köksbänken. I bakgrunden syns en man so sitter vid ett bord.

Eftersom han bodde på bottenvåningen hann han aldrig bli riktigt rädd, han visste att han kunde ta sig ut.

– Jag trodde först inte att det var så farligt, berättar han. Jag såg ju röken, och jag gick faktiskt och hämtade en hink som jag fyllde med vatten för jag tänkte att jag kan väl släcka lite innan brandkåren kommer.

Först efter ett dygn kunde räddningstjänsten avsluta sin insats på Övre Husargatan efter tisdagens explosion och storbrand. Huset ligger ett stenkast från Linnéplatsen och Slottsskogen.
Det tog ett dygn för räddningstjänsten att avsluta sin insats på Övre Husargatan efter explosionen och storbranden den 28 september.

Han säger det med ett skratt, i efterhand låter det närmast komiskt, men där och då kändes det fullt rationellt. När han öppnade dörren ut till trapphuset insåg han dock snabbt allvaret – tjock, svart rök fyllde dörrhålet som en vägg. Han stängde dörren, fick med sig plånbok, mobil och dator och tog sig ut via balkongen. Sedan hjälpte han grannar som bodde ovanför honom att komma ner.

Annons

Det intensiva kaos som rådde då och de efterföljande dagarna har ersatts av någon form av vardag, men en vardag med många frågetecken. Lars-Gunnar Wolmesjö bor tillfälligt hos sin särbo i väntan på besked om vad som ska hända med hans eget hem.

Uppgång totalförstörd från botten och upp

Mikael Forsman arbetar som snickare och sanerare på Sjövalla Byggservice som har totalentreprenaden på sanering och återuppbyggnad av fastigheten. Han och hans kollegor har vid det här laget hunnit skaffa sig en bild av läget vad gäller lägenheterna.

– Den värst drabbade uppgången är totalförstörd, ända från botten och hela vägen upp. Det är helt svart i varenda lägenhet. Där finns inget lösöre att ta vara på överhuvudtaget. Där kommer man att behöva riva varje lägenhet för sig, göra soprent, kök och badrum måste ut, bedömer han.

Explosionen på Övre Husargatan, bilden visar gatunamnsskylt samt sotig fasad.
Affärslokalen där Udéns sport är belägen blev rejält brandskadad.

Enligt Mikael Forsman har det inte brunnit i någon lägenhet, bara nere i affärslokalerna. Däremot har sotet orsakat stora skador. Stommen till huset har enligt Mikael Forsman klarat sig, så även husgrunden. Hur lång tid det kan ta innan de boende får flytta tillbaka i den värst drabbade trappuppgången vågar han bara gissa.

– Men jag kan inte tänka mig att någon kan flytta in där det närmaste året, säger han.

Vad gäller uppgången intill ser det lite bättre ut, där tror Mikael Forsman att det räcker med sanering. I en annan närliggande uppgång har golven rest sig i de nedersta lägenheterna.

– Det beror förmodligen på smällen som kom underifrån, säger han.

Sju uppgångar spärrades av

Sammanlagt har sju uppgångar i huset, ägda av fastighetsbolaget Ernst Rosén, varit avstängda sedan den 28 september. 140 lägenheter berörs.

Fastigheten på Övre Husargatan där explosionen skedde, sedd inifrån gården med byggställningar mot fasaden.
Byggställningar håller på att monteras upp inne på gården för att lägenheterna ska kunna saneras och renoveras.

– Vi har varit i kontakt med våra hyresgäster löpande under hela den här tiden, säger Jessica Bengtsson som är marknads- och kommunikationschef på bolaget.

– Det är där vi haft vårt stora fokus, att finnas tillhands för våra hyresgäster, fortsätter hon. Vi jobbar hårt med det. Det är många som har frågor, såklart, och det handlar även om att hänvisa till rätt instans i olika frågor.

Annons

I förra veckan kunde hyresgäster i fyra av de sju trappuppgångarna börja flytta tillbaka. Vad gäller tre uppgångar är läget fortfarande ovisst. Där handlar det om 60 hushåll.

– Det pågår sanering och skadebesiktning, och vi har ännu inte fått någon samlad bild av läget i de tre uppgångarna, säger Jessica Bengtsson. Vi måste få klart med besiktning och bedömning av skadorna innan vi kan säga något om hur lång tid det kan ta innan hyresgäster kan flytta tillbaka. Jag kan inte riktigt gå in på det i nuläget. Men det känns väldigt positivt att inflyttning kunnat ske i de andra fyra uppgångarna.

Olika hur hyresgäster löst boende

Hur de evakuerade hyresgästerna löst sitt boende har varierat. Några har bott hos anhöriga eller vänner, några på hotell.

– Det är respektive försäkringsbolag som ordnat med det, säger Jessica Bengtsson.

För de tre värst drabbade uppgångarna krävs dock en mer långsiktig lösning.

– Vi har erbjudits hjälp av andra fastighetsbolag och även privatpersoner för att kunna lösa det här, och det är vi jätteglada för, säger hon.

Lars-Gunnar Wolmesjö utanför sin lägenhet på Övre Husargatan. Staket hindrar honom från att komma nära huset.
Det dröjer innan Lars-Gunnar Wolmesjö får komma tillbaka till sin lägenhet. Hur länge vet han ännu inte.

Men 60 lediga lägenheter, som det handlar om, finns inte i beståndet.

”Jobbig fråga att ta ställning till”

Medan vi pratar med Lars-Gunnar Wolmesjö ringer plötsligt hans mobil. Det är personal från Ernst Rosén som undrar hur han mår, och om han funderat på hur han vill ha det framöver med boende. Om han vill ha hjälp att hitta en annan lägenhet, och i så fall i vilka områden.

– Det är förstås bra att de hör av sig, men det är en väldigt jobbig fråga att ta ställning till, säger han. Jag kommer förmodligen inte att kunna flytta tillbaka förrän 2023. Det är väldigt lång tid. Var ska jag bo till dess? Jag trivdes väldigt bra i min lägenhet, men det är svårt att veta hur man ska göra nu. Man lever lite som i limbo.

Fakta: Explosionen på Övre Husargatan
Det var tidigt på morgonen som en kraftig explosion skakade den del av bostadshuset som tillhör hyresvärden Ernst Rosén.
  • Den 28 september inträffade en explosion i ett hyreshus på Övre Husargatan. Den efterföljande branden och rökutvecklingen blev dramatisk, flera boende klättrade ner via balkonger, räddningstjänsten fick hjälpa många ut. En person omkom.
  • Det är fortfarande oklart exakt vad som orsakade explosionen. Den misstänkte gärningsmannen hittades död cirka en vecka efter dådet.
  • Sju trappuppgångar med sammanlagt 140 hushåll berördes. Samtliga boende evakuerades och har fått bo på annat håll under en dryg månads tid. I början av november fick 80 hushåll börja flytta tillbaka till sina lägenheter. I de tre värst drabbade trappuppgångarna får hyresgästerna fortfarande inte komma in i sina lägenheter. Det handlar om 60 hushåll.
  • Hyresvärd är Ernst Rosén.

 

Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.