Annons

Laholms VA-taxor har ökat mest i Halland

Laholm Vet du vad dina bad och toalettbesök kostar? Hem & Hyra har sammanställt hur mycket VA-taxorna har ökat i Halland 2006–2016. Laholm tar täten. Här har taxorna ökat 33 procent.
Foto: TT Nyhetsbyrå
Klicka på bilden för att se alla kommuner i Halland. Grafik: TT Nyhetsbyrå

Du betalar för exakt samma sak men beroende på vilken kommun du bor i varierar VA-taxorna stort. Det visar Hem & Hyras undersökning av VA-taxorna i Halland under tio år.

De som bor i Laholm har fått den högsta ökningen i Halland med 33 procent, medan de som bor i Kungsbacka har fått den lägsta ökningen med endast 20 procent.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Enligt Mattias Leijon, förvaltningschef vid Laholmsbuktens VA, beror deras kostnadsökningar på olika lokala faktorer som till exempel att i Laholm är kunderna mer utspridda än de är i Halmstad. Större städer har fler människor på en liten yta vilket drar ned VA-kostnaderna. Det betyder att det är fler meter ledning per kund i Laholm än det är i Halmstad.

Annons

Enligt Mattias Leijon behövde anläggningarna åtgärdas 2006 då de var slitna och gamla. Sedan dess har det skett ett antal utbyggnader till områden som saknar spill- och dricksvatten. Den typen av åtgärder kräver ofta höjda VA-taxor.

Men du kan påverka notan. Det menar Kävlinges VA-chef, Tom Nielsen och det är inget som är svårt.

Annons
Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

– Du ska inte hälla fett i avloppet. Om man steker fläsk kan man hälla fettet i ett tomt mjölkpaket. Kiss, bajs och toalettpapper är det enda som ska spolas ner i toaletten. Inget annat! Idag läggs mycket pengar på att rengöra rör och pumpar från fett, bindor och tops.

Fakta: Så räknade vi

Siffrorna är hämtade ur Nils Holgersson 2016, en årlig rapport över en rad taxor och avgifter som ingår i hyran. Rapporten tas fram av bland annat Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna. Räkneexemplet visar vad vatten & avlopp kostar i kronor per kvm och år.

Läs också Så återvinner du ditt fett på rätt sätt Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Lena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik” Stank från skithål och rostiga balkonger - värden svarar med att polisanmäla hyresgästerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.